Mirko Babić – 45 godina umetničkog rada

Prvak drame najstarijeg pozorišta u Srbiji, Knjaževsko-srpskog teatra, Mirko Babić, obeležio je 45 godina umetničkog rada. Nakon velikih uloga, brojnih aplauza i nagrada, Babiću su se na sceni matičnog pozorišta ovoga puta poklonile kolege i prijatelji.

Gledali smo ga kao Šekspirovog Kralja Lira, Ivana Karamazova Dostojevskog, u Mihailovićevim "Tikvama" i kao Čedu u Nušićevoj "Ministarki". Ovoga puta, na sceni prvog srpskog pozorišta u ulozi prvog i najvećeg glumca modernog teatra.

O Mirku Babiću, na večeri posvećenoj njegovom radu, govorili su glumci sa kojima je delio scenu, reditelji, dramatruzi i prijatelji - kroz sećanja i priče iz studentskih dana, do aplauza i premijera novog veka.

"Nadam se da će i sada, u ovoj novoj situaciji sa ovim novim godinama koje su ga dotakle, umeti i sada da se snađe", poručio je glumac Feđa Stojanović, Babićev pozorišni partner i kolega sa Akademije.

Za glumca Aljošu Vučkovića, sećanja na zajednički rad sa Mirkom Babićem nedeljiva su od uspomena na druženja i van scene.

"Svaki susret sa Mirkom je bio iskren, lep, kratkotrajno-dugotrajan i pun emocija", naglasio je Vučković.

Rođeni Kragujevčanin, Mirko Babić je 1973. godine sa diplomom beogradske Akademije za pozorište, umesto prestoničkih scena, izabrao onu sa koje su i pre njega u svet teatra uplovili najveći jugoslovenski glumci. Babić je na taj put krenuo hrabro, birajući pozornicu rodnog grada.

"Mirko ne odlazi, Mirko je tu sa nama. Planiram da sa njim radim jedan novi komad i tome se jako radujem", istakala je rediteljka Ivana Vujić.

Izbor filmskih i televizijskih ostavarenja bio bi beskonačan. Uz te i druge uloge, nizala su se i priznanja: od Joakimovog za glumu do najveće nagrade kragujevačkog teatra.

"Verovatno zbog toga što je Mirko krenuo iz ove lepote koja se zove Šumadija, a ja negde sa te svoje Morave, po prirodi stvari mi smo se prepoznali i razumeli", rekao je Babićev dugogodišnji prijatelj i saradnik Radoš Bajić.

Iskustvo scenskog susreta sa Babićem bilo je važno za glumce kragujevačkog teatra. O tome su govorili, sećajući se svojih pozorišnih početaka.

"Zaista je bila privilegija raditi sa Mirkom i biti sa njim na sceni je jedna mala škola glume. Biti njegov partner je nešto što je posebno, svaki put, iznova", zaključuje Miloš Krstović, direktor Knjaževsko-srpskog teatra.

Glumac osobenog glasa, jake emocije i snažnog temperamenta, davao se sceni više od četiri decenije - i kao glumac i kao upravnik teatra. U društvu saradnika, skromno, kako je to uvek činio, još jednom poklonio se publici.

broj komentara 0 pošalji komentar