Milan Nenadić dobitnik nagrade "Desanka Maksimović"

Književna nagrada koju dodeljuje Zadužbina "Desanka Maksmović" i nosi njeno ime dodeljena je za 2017. pesniku Milanu Nenadiću, saopštio je predsednik žirija prof. dr Boško Suvajdžić u Narodnoj biblioteci Srbije.

Suvajdžić je rekao da je odluka doneta jednoglasno, a osim njega u žiriju su bili pesnik Miroslav Maksimović, prof. dr Valentina Pitulić, mr Jovan Pejčić i dr Svetlana Šeatović.

Oni su dodelili nagradu Nenadiću za sveukupni doprinos srpskoj poeziji.

Laureat je rođen 1947. u Grkovcima kod Bosanskog Grahova i studirao je jugoslovensku književnost i savremeni srpskohrvatski jezik na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Od 1974. živeo je u Beogradu, od 1984. u Zrenjaninu, a od 1998. živi u Novom Sadu. Osim poezije, piše književnu kritiku, eseje i prevodi.

Do sada je objavio više od 19 knjiga poezije, a sa Ileanom Ursu prepevao je s rumunskog na srpski jezik knjigu izabranih stihova Mihaja Emineskua "Svetlonoša" .

Dobitnik je više značajnih priznanja i nagrada među kojima su Dučićeva nagrada, Nagrada Milan Rakić, Zmajeva nagrada, Kočićevo pero, nagrade Branko Ćopić i Laza Kostić, kao i nagrade Saveza književnika Rumunije .

U obrazloženju odluke žirija se navodi da je Milan Nenadić "bogomdani pesnik".

"Redak je primer pesnika stilski tako izbrušenog i doteranog izrazau savremenoj srpskoj poeziji. Istančqani majstor vezanog stiha, artioficijenli čuvar tradicije , majstor zanata. Gde god da je gradio duboko je zasecao, temeljno klesao, majstorski cizelirao. Nenadić piše iz gorkog obilja ličnog udesa, divljeg kanona istorijskog iskustva, zvezdarnih obrazaca, svetske i nacionalne poezije", piše u obrazloženju odluke žirija.

broj komentara 0 pošalji komentar