Labudu Dragiću nagrada "Momo Kapor"

Književna nagrada Zadužbine "Momčilo Momo Kapor" za 2016. godinu pripala je Labudu Dragiću za roman "Kukavičja pilad" u izdanju Srpske književne zadruge.

Nagrada "Momo Kapor" dodeljuje se svake godine, na dan Kaporovog rođenja, počev od 2011. godine, naizmenično za književnost i likovnu umetnost, za dela objavljena u prethodnoj kalendarskoj godini.

Odluku je doneo žiri u sastavu: Dragan Lakićević (predsednik), Žaneta Đukić Perišić i Ivan Negrišorac, a u najužem izboru su bile i knjige Ljubice Arsić "Rajska vrata" i Miroslava Maksimovića "Bol".

U obrazloženju žirija kaže se, između ostalog, da je Labud Dragić, izborom teme i književnim postupkom, posebno čulom za istorijske tokove, psihologiju aktera, prirodu i jezik, ostvario originalno i snažno delo dostojno tradicije najboljih srpskih pripovedača.

Dragić je rođen 1954. godine u Gornjoj Morači, u Crnoj Gori. Diplomirao je opštu književnost sa teorijom književnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Autor je knjiga "Koji nemaju pečata", "Sram u katedrali", "Dolinom sjenki", "Uoči trećih petlova", "Divlji Anđeo", "Pandorini vetrovi", "U zatonima Lete" (književna nagrada "Branko Ćopić"), "Krv i voda" i "Kukavičija pilad".

Priče i pripovetke su mu prevedene na ruski, italijanski, španski i engleski jezik, a sam prevodi sa ruskog i italijanskog.

Da bi očuvala sećanje na poznatog srpskog pisca i slikara i podržala druge umetnika, Zadužbina "Momo Kapor" je ustanovila nagradu, koja se sastoji od plakete od srebra u obliku školice, čestog motiva Kaporovog slikarstva.

Laureatu će biti uručena 13. aprila u Skupštini grada Beograda.

Dosadašnji dobitnici nagrade "Momo Kapor" su Emir Kusturica (2011), Vladimir Dunjić (2012), Peter Handke (2013), Mirjana Maoduš (2014), Dragan Jovanović Danilov (2015), Željko Đurović (2016).

broj komentara 0 pošalji komentar