Pozorište "Boško Buha" – projekti na stolu, majstori na čekanju

Kada bude renovirano, pozorište "Boško Buha" biće, po svetskim standardima jedno od najmodernijih pozorišta. Ono što je Milorad Mandić počeo kao upravnik, sadašnja uprava ovog teatra nastavlja, ali ima i nove planove. Prioritet je da se obezbede neophodna dokumenta a taj proces će, kako kažu, trajati oko dve godine.

Ideje na papiru, projekti na stolu, majstori na čekanju. U pozorištu Boško Buha se ne čuju radnici i mašine, ali se s nestrpljenjem čeka raspisivanje tendera za projekat rekonstrukcije, adaptacije i dogradnje, koji će obuhvatiti urbanistički i sve druge neophodne projekte.

"Kada smo se suočili s tim da će rekonstrukcija trajati duže nego što je bilo zamišljeno, upravo zbog papirologije, raznih projekata, mi smo tad rešili u dogovoru sa Skupštinom grada i Sekretirajautom za kulturu da idemo dalje od onog što je zamišljeno pa da podignemo scenu za dva do tri metra na teren prvog sprata, da uradimo kamernu scenu između zgrada. Neki okvir koji je planiran je dve godine do početka radova", kaže Igor Bojović, direktor pozorišta "Boško Buha".

Svojinski sporovi oko prostora, koji su trajali 19 godina rešeni su u korist pozorišta. U njegovu korist je i pozicija u centru grada, u zoni koja je zaštićena kao ambijentalna celina, ali je to i dodatna obaveza jer je za svaku intervenciju potrebna saglasnost.

I dok je uprava još uvek na Trgu republike, predstave se već duže vreme izvode u Ustanovi kulture Vuk Karadžić.

broj komentara 0 pošalji komentar