Gradimo muzikom!

Dobrotvorni Vidivdanski kocert hora RTS-a održaće se u subotu 28 juna u Hramu svetog Save- na Vračaru.Koncert počinje u 20 časova.Ulaz je slobodan.

Sa blagoslovom Svetog Sinoda Srpske pravoslavne crkve Muzička produkcija RTS-a i festival duhovne muzike "Horovi među freskama", oraganizuju koncert  na čijem programu su dela srpske i ruske  duhovne muzike. Dirigent je Boris Grigorijevič Tevlin.

Koncert počinje,, delima Rahmanjinova među kojima je i horska kompozicija "Bogorodice, đevo, raduj se", a biće izvedeno i "Opelo" Stevana Hristića i "Mnogaja ljeta" Sergeja Prokofjeva.

Bojan Sudžić, koji će upravljati horom RTS, pored maestra Tevlina, najavio je izvođenje akapelo muzike, veoma osetljivog i zahtevnog načina horskog izvođenja koji se retko može čuti na našim muzičkim scenama.

Protoneimar hrama Vojislav Milovanović naveo je da se na Vračaru svake nedelje održavaju liturgijski koncerti hora "Mokranjac" i da je najavljeni koncert deo višegodišnje vidovdanske tradicije.

Milovanović je podsetio da je na istom mestu 2003. godine osnovan Savez srpskih horova koji danas uma 50 članova iz čitavog sveta.

Prema njegovim rečima, tradicija izvođenja horske muzike u hramu Svetog Save počela je iste godine kada je na Vidovdan nastupilo 40 horova.

"Hram Svetog Save je jedan od najakustičnijih objekata u Beogradu", rekao je Milovanović objasnivši da su u tu svrhu graditelji predvideli 400 "akustičnih ćupova".

Iako je hram još uvek veliko gradilište koncerti se održavaju bez ikakvih smetnji jer, kako je rekao, to uslove obezbeđuju posebni usisivači prašine i postrojenja za vlaženje vazduha.

Na konferenciji je govorio i umetnički direktor festivala "Horovi među freskama" i šef Simfonijskog orkestra RTS-a naglasivši da je slogan ovih nastupa obnova srpske duhovne muzike ali i horske muzike drugih konfesija i nacionalnosti.

 Ulaz je slobodan, a posetioci mogu dati prilog za dovršetak Spomen-hrama.

broj komentara 0 pošalji komentar