Marinski teatar oduševio beogradsku publiku

Valerij Gergijev, svetski poznati ruski dirigent, predvodio je u Centru "Sava" čuveni Simfonijski orkestar Marinskog teatra na fantastičnom koncertu koji je oduševio beogradsku publiku.

Najavljivan kao muzički događaj sezone, sinoćnji koncert slavnog ruskog orkestra opravdao je velika očekivanja poštovalaca klasične muzike u Srbiji.

Kao solisti su nastupili Roman Simović, koncert majstor Londonske filharmonije i pijanistkinja Anika Vavić, a na programu su bila dela Debisija, Ščedurina, Glazunova i Šostakoviča.

Koncertu su prisustvovali reditelj Emir Kusturica, ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin, ministar kulture Vladan Vukosavljević.

Simfonijski orkestar Marinskog teatra započeo je nastup neobičnom muzikom Kloda Debisija.

Njegova kompozicija "Prelid za popodne jednog fauna" obiluje neobičnim harmonijskim rešenjima sa kojima su se muzičari ruskog orkestra odlično nosili.

Usledile su "Poskočice" Rodiona Ščerdina u čijim notama je slikana raznolikost sentimenta ruskog naroda.

Precizno izvedene "Poskočice" su nagovestile raskoš Šostakovičevog "Koncerta za klavir i orkestar br. 2" koji je kao solista uz Simfonijski orkestar Marinskog teatra svirala maestralna Anika Vavić.

Izuzetno zahtevno delo koje od pijanista i orkestra zahteva potpuni emotivni angažman Vavićeva je kontrolisala kao da pleše na tankoj žici razvučenoj između nebodera.

Najtananiji sentiment uspela je da izvuče iz klavira iako je svirala delo u kojem je i najmanja greška mogla fatalno da zvuči. Vavićeva je ovacijama ispraćena sa scene.

Posetioci Centra "Sava" znali su u tim momentima da prisustvuju prvorazrednom umetničkom događaju.

Izuzetni čulni događaj publike nastavio se i posle izlaska violiniste Romana Simovića na scenu.

Poznati "Koncert za violinu i orkestar u a-molu" Aleksandra Glazunova Simović je svirao virtouzno.

Istrumentalno zahtevna kompozicija nije omela Simovića da pokaže temeljitost svog talena i muziciranja. U završnici nežni tonovi su preplavili salu u potpunoj tišini da bi zatim usledile ovacije violinisti čija je karijera jako cenjena u svetu.

Za kraj koncerta Simfonijski orkestar Marinskog teatra odlučio je da "Simfonijom br. 5 u cis molu" ispuni veliki prostor Sava centra.

Bila je to kompozcija čije su se grandiozne note pružale do sakrivenih uglova sale.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 01. feb 2017, 15:47)
anonymous [neregistrovani]

Anika!

Go, Anika, go! Koliko evropskih umetnika dobije sansu za solisticki status na koncertima Gergijeva! Anika Vavic, Becanka/Beogradjanka spada u sam vrh evropske klasicne muzike! Srbija treba biti sretna da ima takvog ambasadora svoje kulture, kao sto je Anika sretna da ima zemlju porekla koja se ponosi njenim uspehom!