Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2021.

Novi Sad je u Briselu proglašen za Evropsku prestonicu kulture za 2021. godinu, objavila je Radio-televizija Vojvodine.

Odluka je doneta nakon posete panela eksperata Novom Sadu i detaljne analize finalne prijave na 112 stranica.

U završnoj fazi, danas je održana i "odbrana" kandidature uz višesatno usmeno predstavljanje prijave od strane delegacije, sastavljene od novosadskih umetnika, profesora, urbanista i kustosa, koju su predvodili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Organizacionog odbora za kandidaturu Novog Sada za EPK 2021 Nemanja Milenković.

"Mislim da je ovog trenutka puno srce svakog Novosađanina, jer svi mi zajedno činimo Novi Sad onim što jeste, a od sada cela Evropa potvrđuje da smo centar kulture! Mnogo je truda, ideja, kreacija, ličnih impresija skrojenih u umetnička dela, satkano u duh našeg lepog Novog Sada, i konačno je stigla potvrda naše izvanrednosti sa najvišeg nivoa u Evropi. Dobijanje titule Evropske prestonice kulture otvara nova velika vrata za dalji razvoj Novog Sada, ali i cele naše zemlje, i ne samo u oblasti kulture", istakao je Miloš Vučević.

Dodao je da titula potvrđuje da je kultura istinski pokretač pozitivnih promena u društvu koje pored stvaranja nematerijalnih vrednosti imaju i reperkusije na ekonomiju.

"Čestitam velikom timu koji je vredno i predano radio na aplikaciji 'Novi Sad 2021', svim Novosađanima koji su posredno učestvovali u tom poslu, i od srca se zahvaljujem kulturnim veleposlenicima koji su nam pružili nesebičnu podršku. Ovo je nagrada za sinergiju, ujedinjenu i zajedničku akciju", istakao je Vučević.

Projekat "Novi Sad 2021" osmišljen je kao platforma za razvoj kulturnih i kreativnih potencijala Grada, koji za cilj ima da osnaži kulturnu vitalnost grada, omogući urbanu regeneraciju, te poboljša internacionalni ugled i turističku ponudu Novog Sada.

Grad Novi Sad će kroz projekat "Novi Sad 2021" razviti svoj lokalni koncept i strategiju održivog razvoja kulturnog sektora, sa težištem na osnaživanju institucija kulture, obnovi kulturnog nasleđa, jačanju kulturne participacije, razvoju kulturnih i kreativnih industrija, decentralizaciji i međusektorskoj saradnji.

Čestitke Novom Sadu 

Premijer Aleksandar Vučić čestitao je večeras Novom Sadu i poručio da je to vest za slavlje.

"Pobedili smo konkurenciju i to je velika stvar za našu zemlju", naglasio je premijer za RTS.

Čestitao je gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, ali i Maji Gojković, koja je, kako je podsetio, počela taj proces, kao i svim Novosađanima.

Premijer je kasnije, na konferenciji za novinare, rekao da se iz Srbije otvoreno lobiralo u Briselu da Novi Sad ne bude Evropska prestonica kulture 2021. godine.

Kako kaže, čitavi timovi iz naše zemlje radili su protiv Novog Sada.

Miloš “Vučević u Briselu nije mogao da veruje da naši Srbi otvoreno lobiraju za našeg najvećeg konkurenta”, rekao je Vučić.

Čestitka stiže i od predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića.

Mirović je u čestitci istakao da je Novi Sad zaslužio pobedu u trci za tu prestižnu titulu.

"Snažan duh i velika kulturna tradicija Novog Sada, uz ogromnu energiju novosadskog tima koji je izborio pobedu, pokazuju da moramo verovati u vrednosti koje baštinimo i predstavljati ih uspešno kao danas u Briselu. Vojvodina će uvek i u svemu biti uz svoj Novi Sad, i pomoći mu da 2021. godinu dočeka spreman i u punom sjaju. Gradonačelniku Milošu Vučeviću čestitam na pobedi. Još jedna pobeda Srbije", istakao je Mirović.

broj komentara 12 pošalji komentar
(petak, 14. okt 2016, 07:28) - Nina [neregistrovani]

Ma bravo!

Cestitke svima koji su radili na projektu i hvala sto ste pokazali da se radom, znanjem, upornoscu ostvaruju sve zelje, da se, zapravo, moze sve sto se hoce, cak i u Srbiji. Mnogo je jos rada pred vama, dragi ljudi, ali ne sumnjam da cete u svemu sto predstoji uzivati. Radujem se 2021. u Novom Sadu!
Pozdrav iz Kragujevca

(četvrtak, 13. okt 2016, 22:48) - anonymous [neregistrovani]

Lepa naaša Srbija

Divna vest najiskrenije čestitke za naš Novi Sad za našu Srbiju.

(četvrtak, 13. okt 2016, 22:29) - anonymous [neregistrovani]

Beograd

I Beograd se kandidovao za evropsku prestonicu kulture. Otkud Novi Sad kulturniji od Beograda?

(četvrtak, 13. okt 2016, 20:43) - Вук [neregistrovani]

Браво

Честитке и велики поздрав за Српску Атину од српске Бања Луке! :)

(četvrtak, 13. okt 2016, 19:44) - anonymous [neregistrovani]

meni drago i ponos na nas NS

ali osim titule,,,nevidim sta to konkretno znaci,,,dalice se obnoviti oronule sive fasade Petrovaradina,,,mozda uvesti svakodnevni turisticki autobus obilazak Fruskogorskih manastira,,,kupiti 10000 novih kanti za smece i prostor ograditi zicom da kese neletaju po gradu??Ili ce se, ako se sta novca dobije potrositi sa "ekipom na janjetini"...

(četvrtak, 13. okt 2016, 19:43) - Kustos iz NS [neregistrovani]

Na posao!

E sad, drage koleginice i kolege kulturni poslenici Novog sada, na posao! Dobili smo veliku priliku da pokažemo šta sve imamo i znamo i moramo je iskoristiti na najbolji mogući način. Ja ću već sutra u ustanovi u kojoj radim da predložim hitno donošenje vrlo ambicioznog plana rada do kraja 2021. Novosadski muzeji i galerije, a i druge ustanove kulture imaju vrhunske stručnjake, koji već pre 2021. mogu da barem dostignu, ako ne i nadmaše, sve dosadašnje kulturne prestonice. Idemo, izložbe, konceri, predstave, svake godine sve bolji, nova koncertna dvorana, novi Muzej umetnosti...ima puno posla, ali i dovoljno vremena.

(četvrtak, 13. okt 2016, 19:23) - Djordje [neregistrovani]

EU

Ja bih rekao da Srbija 2021 ulazi u EU.

Sibinj (Rumunija)=> prestonica kulture
Rumunija=> 2007 postala clan EU

(četvrtak, 13. okt 2016, 19:09) - anonymous [neregistrovani]

Живела Русија!

Живео слободарски Нови Сад!

(četvrtak, 13. okt 2016, 19:04) - Tata [neregistrovani]

Napred Vošo

Bravo!

(četvrtak, 13. okt 2016, 19:03) - anonymous [neregistrovani]

Браво!

Браво за Нови Сад!
Браво за Србију!