Bob Dilan dobitnik Nobelove nagrade za književnost

Američki kantautor Bob Dilan dobitnik je Nobelove nagrade za književnost za 2016. godinu, saopštila je Švedska kraljevska akademija nauka u Stokholmu.

U obrazloženju Akademije se navodi da je Dilanu nagrada dodeljena "zbog stvaranja novog poetskog izraza u okviru izvanredne američke pesničke tradicije", prenose agencije.

Sara Danils, stalna sekretarka Švedske kraljevske akademije, opisala je Dilana kao "velikog umetnika, koji je već 54 godine u muzici, stalno se unapređujući i pronalazeći nove izraze stvaranja".

"Počnite od Blonde on Blonde, koja je izuzetan primer briljantnog načina rimovanja, uklapanja refrena i sjajan uvid u njegov fantastičan način razmišanja", istakla je Danilsova.

Uprkos tome što odluka da se kantautoru i muzičaru dodeli nagrada za književnost deluje nesvakidašnje, Danilsova objašnjava to ne treba nikoga da čudi.

"Ukoliko pogledate unazad hiljadama godina, imate stvaraoce poput Homera i Sapfe. Oni su pisali poeziju koja je trebalo da se izvodi, kao i Bob Dilan danas. I dalje čitamo dela Homera i Sapfe i uživamo u njima", obrazložila je Danilsova.

Dilan je jedan od najuticajnijih muzičara i kantautora svih vremena. U karijeri koja traje više od pet decenija pisao je o brojnim temama, od običnih, svakodnevnih stvari i života u selu i malom gradu preko socijalnih tema do pitanja o rasnoj ravnopravnosti.

Bio je veliki protivnik rata u Vijetnamu, a njegove pesme, poput Blowin' in the Wind i The Times They Are a-Chaning, postale su himne američkih pokreta za ljudska prava i protesta protiv ratova.

Njegove pesme obradio je veliki broj izvođača. Svira gitaru, usnu harmoniku i klavir.

Osim zbirki pesama koje je izdavao, tokom svog života objavio je i šest knjiga crteža i slika, a njegovi radovi izloženi su u najvećim galerijama. Prodao je više od 100 miliona albuma širom sveta.

Što se nagrada tiče, osvojio je sve što je mogao. Jedanaest Gremija, Zlatni globus, Oskar, samo su neke od njih. Barak Obama mu je uručio Medalju za slobodu 2012. godine.

Njegove najpoznatije pesme su Knocking on Heaven's Door, The Times They're Achangin', Blowing in The Wind, Like a Rolling Stone.

broj komentara 24 pošalji komentar
(petak, 14. okt 2016, 13:35)
Рашчупани [neregistrovani]

Најбоља књижевна дела ...

настају у глави читалаца!

(četvrtak, 13. okt 2016, 20:33)
anonymous [neregistrovani]

Komentar

Kao veliki poštovalac rok muzike i gospodina Dilana, čestitam mu! Ali sa druge strane kao veliki ljubitelj književnosti, moram da kažem da u ovom veku ima toliko književnika koji zaslužuju ovu najprestižniju nagradu u književnosti više od njega!

(četvrtak, 13. okt 2016, 19:11)
Bauhaus [neregistrovani]

Obrazlozenje ili opravdanje

Nekada je komisija davala bolja obrazloženja za razlog dodjele nagrade. Sjetimo se samo podjednako snažnih riječi:"Za epsku snagu kojom je prikazao motive i sudbine ..." kojima je obrazložena dodjela nagrade Andriću. Posle takvih riječi obrazloženje Dilanvom priznanju zvuči kao opravdanje. Ili su bar ostali bez mašte. I pored mlakih riječi komisije, a zaslužio je upečatljivije jer je i sam takve stvarao, nagradu je zaslužio! Samo za "Knocking on a heavens door" a ima ih još. Živa legenda Bob Dilan.

(četvrtak, 13. okt 2016, 18:56)
Zepp [neregistrovani]

Poznati

Pa čuli su svi i za Ernesta Hemingveja, nažalost i za Baraka Obamu, tako da popularnost nije faktor! A ni ne govori loše o osobi sem ako se radi o našim prostorima.

(četvrtak, 13. okt 2016, 17:23)
anonymous [neregistrovani]

Citat

Bob Dilan: ''Ako u vašim genima postoji neki robovlasnik ili pripadnik Kju Kluks Klana, crnci to mogu da osete. Baš kao što Jevreji mogu da nanjuše nacistu ili Srbi nekog Hrvata'' Samo zbog ove izjave je zasluzio Nobela, ako ni zbog cega, ono za mir.

(četvrtak, 13. okt 2016, 17:16)
anonymous [neregistrovani]

re: AKZO

Vi ste ocito nesto pogresno culi, AkazoNobel je holandska kompanija za proizvodnju prije svega boja i lakova i u tom segmentu je jedna od najvecih u svijetu. Nagrada je skoro milion dolara, dakle i to ste pogresno culi, i nema nikakve veze sa AkzoNobelom.

(četvrtak, 13. okt 2016, 16:35)
anonymous Lala [neregistrovani]

Dabome

Dodati se nema šta , ali oduzeti puno toga .

(četvrtak, 13. okt 2016, 16:35)
Moj,Dilane jabuko sa grane! [neregistrovani]

Hrvatska će uložiti protest!

Setite se šta je rekao o Srbima i Hrvatima!

(četvrtak, 13. okt 2016, 16:09)
Nikola [neregistrovani]

AKZO

Nobel ili taćnije AKZO NOBEL je švedska kompanija, i najveća je fabrika baruta na svetu, Nagrada za književnost iznosi oko 100.000 euro. Novac koji je stećen od prodaje baruta nije baš ćist. Od svakog kg baruta koji je prodat, 100 g ubiće neko dete, ženu, starca ili nevinog ćoveka. Sramota je što Bob Dilan prima krvav novac!!!! Razoćaran sam, šta drugo da kažem?

(četvrtak, 13. okt 2016, 15:58)
anonymous [neregistrovani]

e

pa dobro sad, malo su se dodvorili Amerikancima, vi kao da ne znate kako to ide jel?---