Basari uručena književna nagrada "Isidora Sekulić"

Piscu Svetislavu Basari uručena je književna nagrada "Isidora Sekulić" za 2015.godinu, za roman "Anđeo atentata" u izdanju "Lagune". Basara se, primajući nagradu, zahvalio žiriju i rekao da će ostati dosledan i neće držati govore.

Članica žirija Biljana Dojčinović rekla je da se Svetislav Basara u svom romanu na poseban način bavi atentatom u Sarajevu, "temom koja je opsesivno prisutna u javnosti", u vreme stogodišnjice i dodala da je roman "štivo koje se lako čita, ali teško zaboravlja".

Predsednik Fonda "Isidora Sekulić" Ratko Adamović rekao je da nije bilo lako održati nagradu skoro pola veka u zemlji u kojoj se "kultura računa tamo negde iza nule". Dodao je da knjiga odiše "lekovitim sarkazmom i ironijom Svetislava Basare" i poručio piscu da će mu nagrada "Isidora Sekulić" s godinama postati sve draža.

Predstavnik opštine Savski venac, koja inače dodeljuje nagradu, Zoran Kocić rekao je da je zadovoljan što je nagrada dodeljena "jednom od najcenjenijih, najplodotvornijih i najistaknutijih pisaca" u Srbiji.

U žiriju za nagradu su bili Branko Kukić, Biljana Dojčinović i Alen Bešić.

Na konkurs je stiglo 75 naslova, a u najužem izboru bili su "Svetlost na vodi" Veselina Markovića, "Muzej melanholije" Velimira Ćurguza Kazimira, "Park Logovskoj" Dane Todorović, "Estoril" Dejana Tijaga Stankovića, "Islednik" Dragana Velikića i "Republika Ćopić" Vuleta Žurića.

Književna nagrada "Isidora Sekulić" dodeljuje se od 1967. godine za delo koje je objavljeno u prethodnoj godini i pisano u nekom od književnih žanrova u kojima je pisala Isidora Sekulić.

broj komentara 0 pošalji komentar