Festival "Mirdita, dobar dan" u čast Bekima Fehmiua

Godišnje predstavljanje kulturne i društvene scene Kosova - festival "Mirdita, dobar dan" - otvoren je u Beogradu po treći put.

Inspiraciju za festival predstavlja život i delo velikog glumca Bekima Fehmiua, a na otvaranju manifestacije u Domu omladine Beograda je obeleženo 80 godina od njegovog rođenja.

Festival je otvoren prikazivanjem kratkog filma o Bekimovoj karijeri, nakon kojeg je predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić pročitao zajedničko pismo premijera Srbije i Albanije, Aleksandra Vučića i Edija Rame povodom 80. godišnjice njegovog rođenja.

"Želimo da odamo priznanje idejama velikog umetnika i humaniste Bekima Fehmiua, povodom 80 godina od njegovog rođenja. Bekim je ostavio neizbrisiv trag, i među Albancima, i među Srbima", navedeno je u pismu.

Njegov život, umetnost kroz koju je živeo, pokazali su nam da možemo jedni druge da razumemo, da možemo da učimo jedni od drugih, da smo povezani, i da zajedno treba da gradimo prosperitetnu budućnost za buduće generacije, navode Vučić i Rama.

"Bekim Fehmiu je svedok da, koje god puteve u životu da odaberemo, kako bi povezali naša dva naroda, oni će uvek biti blagotvorni, i za jedne i za druge. Kako za Albance, tako i za Srbe.

Aleksandar Vučić i Edi Rama", navodi se u pismu.

Matić je dodao da veruje da bi se i drugi premijeri u regionu pridružili ovim rečima, i naveo da je potrebno da pored reči, prostor oko nas ispunimo sadržajem koji će omogućiti da reči zažive i postanu temelj novog vremena, miroljubivog modernog regiona, sa jakim vrednostima i vezama, uz puno tolerancije i poštiovanja, a bez gradnica.

Naveo je da je Festival spomenik za koji bi, kako kaže, i sam Bekim rekao da je adekvatna mera, dodavši da je intenzivna kulturna, društvena, intelektualna komunikcija i saradnja odavanje priznanja i Bekimovom životu, umetosti i vrednostima koje je zastupao.

"Verujem i očekujem da će nastati slični spomenici u slavu tih vrednosti, u slavu Bekima Fehmiua, kao što bi mogla da bude godina Bekima Fehmiua, ili mesec posvećen njemu u Kinoteci...", rekao je Matić.

Predstavnica nevladine organizacije Građanske inicijative Maja Stojanović rekla je na otvaranju da je cilj festivala, koji je osnovan pre tri godine, poboljšanje društvenih, političkih i kulturnih odnosa.

Otvaranju festivala prisustvovao je ambasador Albanije u Srbiji Ilir Bočka.

Prvog dana festivala prikazan je film "Otac" nagrađivanog kosovskog reditelja Visara Morine i organizovan razgovor sa glumcima.

Za 2. jun najavljena je promocija knjige Vetona Suroia "Zmijske noge" i debata o političkom establišmentu na Balkanu u Centru za kulturnu dekontaminaciju, kao i koncert soprana Bese Ljugići i pijanistkinje Ljirike Pulja Kasapoli u "Parobrodu".

Dan kasnije u Medija centru će biti održana debata "Odnosi Srbije i Kosova - slika u medijima" i predstavljena izložba "Pesme riba" umetnice Bljerte Suroi.

Film "Mislim na tebe" biće prikazan 4. juna u Centru za kulturnu dekontaminaciju, a govori o umetničkoj instalaciji Aljkete Džafa Mripa na stadionu u Prištini gde je postavila 5.000 haljina u znak podrške ženama žrtvama seksualnog nasilja u ratu.

Nakon projekcije biće održana debata "Žene žrtve rata".

Festival zajednički organizuju građanske inicijative - "Integra" (Priština) i Centar za praktičnu politiku.

Festival se organizuje po treći put i trajaće do 4. juna, a ulaz je besplatan.

broj komentara 0 pošalji komentar