Otvorena izložba vinčanskih figura

Tematska izložba "Vitkovačko polje u praistoriji" Narodnog muzeja iz Kruševca, sinoć je otvorena u muzeju "Jadra" u Loznici. Izložba se na tom lokalitetu može videti narednih 15 dana, kada se seli u Valjevo.

U Muzeju "Jadra" u Loznici sinoć je otvorena gostujuća tematska izložba "Vitkovačko polje u praistoriji" Narodnog muzeja iz Kruševca, koja se na tom lokalitetu može videti narednih 15 dana.

Autorka Gordana Čađenović, viši kustos-arheolog rekla je na otvaranju da je izloženo 140 figurina, nađenih na arheološkom lokalitetu Vitkovačko polje, 25 kilometara jugozapadno od Kruševca.

Taj lokalitet je privukao pažnju arheologa sredinom 1960-ih godina kada su nađene tri vinčanske figure velikih dimenzija, koje spadaju među najznačajnije statuete te kulture.

Atraktivni nalazi inicirali su arheološka istraživanja 1969. i 2001. godine, koja su pokazala da je tu bio značajan lokalitet koji hronološki pripada vinčanskoj kulturi, jednoj od najznačajnijih praistorijskih kultura.

Nazvana je po velikom praistorijskim naselju, nađenom u selu Vinča na desnoj obali Dunava, 11 kilometara od Beograda.

Vinčanska kultura trajala je od prve polovine šestog do sredine četvrtog milenijuma pre nove ere, u vreme finalne faze mlađeg kamenog doba - neolita.

Ova izložba je prvi put bila postavljena u Narodnom muzeju u Kruševcu 2004. godine, a do sada je gostovala u Paraćinu, Vrnjačkoj Banji, Trsteniku, Vršcu, Pančevu. Posle Loznice izložba se seli u Valjevo.

broj komentara 0 pošalji komentar