Završen festival "Radost Evrope"

U Beogradskoj areni povodom svetskog dana dece priređen je gala koncert manifestacije “Radost Evrope” koju je videlo 13 i po hiljada posetilaca.

Međunarodna manifestacija "Radost Evrope" okupila je oko 1.000 dece iz 21 zemlje Evrope i sveta, koji su na završnom koncertu izvodili kratkotrajne performanse i najlepše scenske numere iz svojih nastupa, prikazujući svoju kulturu i tradiciju.

Na koncertu su učestvovala deca iz Belorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Italije, Kipra, Mađarske, Makedonije, Poljske, Rumunije, Rusije, Slovačke, Slovenije, Turske, Crne Gore, Češke, Hrvatske i Srbije.

Deca iz Velike Britanije predstavili su se kratkim filmom, a kao specijalni gost nastupio je mladi izvođač Bobi Andonov iz Australije.

Završni koncert je održan na Međunarodni dan deteta 5. oktobra, a bio je posvećen poznatim građevinama Evrope.

Tradicionalni 33. dečji kulturni festival "Radost Evrope" koji se ove godine odvijao pod sloganom "Svi smo ovde zajedno", počeo je 1. oktobra karnevalskom povorkom sa Trga Republike, a u defileu su učestvovali i predstavnici Asocijacije Motociklista Srbije ''BJ Bajkers'' obučeni u pelerine sa simbolima manifestacije.

U okviru festivala održan je tradicionalni "Susret prijateljstva", gde su deca svih zemalja učesnica izvela desetominutne programe, a u Dečijem kulturnom centru otvorena je izložba radova sa Međunarodnog likovnog konkursa.

Specijalni gost festivala bila je i prošlogodišnja pobednica likovnog konkursa "Radost Evrope" Mišel Hui Tung Lau iz Hong Konga.

Festival "Radost Evrope", od 1969. godine okuplja decu od 7 do 14 godina, a beogradski mališani tokom trajanja te manifestacije u svojim porodicama ugoste više stotina vršnjaka iz cele Evrope koji sobom donose zvuk, pokret, sliku, običaje svoje zemlje i različita umeća koja, tokom programa, pokažu na trgovima, ulicama i u dvoranama Beograda.

Susret dece u Beogradu organizuje Dečiji kulturni centar pod pokroviteljstvom Skupštine Beograda.

broj komentara 0 pošalji komentar