Premijera "Turneje"

Film "Turneja" Gorana Markovića, koji je na filmskom festivalu u Montrealu dobio nagradu međunarodnog žirija za najbolje ostvarenje, premijerno će biti prikazan u Beogradu 8. oktobra u Sava centru.

Reditelj Goran Marković rekao je na konferenciji za novinare da je scenario za film nastajao dugo, da je završen još 1996. godine, ali da zbog tadašnje situacije u društvu nije bilo moguće snimiti film.

"Po scenariju je nastao pozorišni komad, koji je dugo igran u Ateljeu 212, i koji je imao puno uspeha.

Nakon 12 godina, stekli su se uslovi da film bude snimljen, a u tome su mi pomogli Tihomir Stanić i Svetozar Cvetković koji su pored glumačkih uloga, bili i producenti filma", rekao je Marković.

On je podsetio da je film dobio podršku Ministarstva kulture Srbije, ali i podršku institucija i medija u Republici Srpskoj, Hrvatskoj i Federaciji BiH, kao i Evropskog saveta, kroz projekat Euroimaž.

Marković je istakao da je snimanje filma dugo trajalo i da je bilo naporno, posebno zato što je film sniman tokom zime.

Glumac i jedan od producenta filma Svetozar Cvetković rekao je da je teže od samog snimanja bila priprema filma i terena, koja je trajala dugo, ali je dodao da se kvalitet urađenog posla vidi na filmu.

Prema njegovim rečima, nakon nagrada u Montrealu, film "Turneja" je dobio pozive da učestvuje na festivalima u Londonu, Pusanu (Južna Koreja), Kairu i Tokiju, a takođe je i izabran za oficijalnog srpskog kandidata za nagradu Oskar.

"Turneja" je priča o grupi beogradskih glumaca koji u potrazi za zaradom kreću u nepredvidivu avanturu po zaraćenim područjima na teritorijama Srpske Krajine i Republike Srpske 1993. godine.

Na tom putu doživljavaju neprijatna, duhovita, bolna i šokantna iskustva, ali i stiču saznanje o životu i ratu u okruženju o kojem nisu imali gotovo nikakve informacije.

Glavne uloge u filmu tumače Tihomir Stanić, Jelena Đokić, Dragan Nikolić, Mira Furlan, Josif Tatić, Gordan Kičić i Slavko Štimac.

Film je rađen u koprodukciji preduzeća "Testament films" iz Beograda, "Balkan filma" iz Banjaluke i "Fos filma" iz Zagreba, uz podršku Radio-televizije Srbije, Radio-televizije Republike Srpske, FTV iz Sarajeva, FEST-a i drugih.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 04. okt 2008, 21:12) - Fadil Pelesić [neregistrovani]

Pošten film

Film Turneja gledao sam na pretpremijeri u Derventi, jednom od gradova u kojima je film sniman. Čestitam Goranu Markoviću na jednom hrabrom i nadasve poštenom filmu. Film će pomoći da se malo bolje razumijemo nakon nesretnih godina koje su iza nas, ali i da lakše podnesemo zajedničku bol koja nas sve ove godine prati. Glumačka ekipa je na izuzetnom nivou i ne znam koga bih prvog pohvalio i zato pohvaljujem sve,j er su bili stvarni i ubjedljivi, posebno glumci iz drugog plana. Rad je i snimateljski na izuzetno visokom nivou i kao Dervenćanin i ljubitelj kulture i umjetnosti mogu reći hvala svima koiji su stvorili ovaj upečatljiv film. Iskreno se nadam da je i Oskar dohvatljiv, što ekipi Turneje od srca želim.