Simpozijum o razvoju humanističkih nauka

U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) sutra će biti otvoren međunarodni srpsko-švedski simpozijum na temu "Održivi razvoj i uloga humanističkih nauka".

Očekuje se da će u prisustvu ministra kulture Nebojše Bradića, predsednika SANU Nikole Hajdina i doskorašnjeg predsednika Švedske kraljevske akademije za književnost, istoriju i starine Andreasa Džafnera, skup otvoriti ministar nauke i potpredsednik vlade Srbije Božidar Đelić.

Ovo je četvrti skup koji zajednički organizuju SANU i švedska Akademija.

Teme ovogodišnjeg simpozijuma, posvećenog održivom razvoju humanističkih nauka su: naseljavanje grada, stanovništvo i manjine, gradski govor i gradski folklor, arheologija i znamenja grada, verska tradicija, slavistika i skandinavistika kao humanističke nauke o drugima, nova gradska područja i priroda i prostorno planiranje.

Kao i prethodni skup u Stokholmu i ovogodišnji se bavi temom Stokholm-Beograd, pa će u njegovom radu učestvovati predstavnici srpske i švedske prestonice.

Među gostima iz Švedske biće pet članova Švedske kraljevske akademije za literaturu, istotiju i starine, univerzitetski profesori iz Upsale, Stokholma i Sedertorna.

broj komentara 0 pošalji komentar