Raduloviću nagrada "Svetozar Ćorović"

Jovan Radulović je nagradu dobio za roman "Od Ognjene do Blage Marije". Roman govori o srpstvu stalom u izbegličku traktorsku prikolicu, tokom pet ratnih dana avgusta 1995. godine.

U besedi koja je pročitana na "Ćorovićevim susretima pisaca", a na koju je podsetio kada je primao nagradu u Biblioteci grada Beograda Radulović kaže da je znao da se o tim strašnim danima mora pisati.

"Singer kaže da pre pisanja nekog proznog dela moraju postojati bar dva motiva:autor mora da oseća strašnu želju da o tome piše i mora biti ubeđen ili bar imati iluziju da je on jedini koji može da se bavi tom temom. Često neki literarni dibuk, kako kaže Singer, sabotira naše napore. Nije na meni da ocenjujem ko je u toj borbi pobedio. Hoću da verujem da ova nagrada nije dodeljena samo mojoj literarnoj veštini već i iskrenosti pripovedanja", rekao je Radulović

Primajući nagradu uz koju je iz Hercegovine stigla i jedna u drvetu isklesana "lampa petrolejka", laureat je dodao da su uvek najlepše nagrade koje nečim iznenade, poput te. Uz takvu lampu sam u rodnom kraju čitao do 20. godine, dodao je Radulović.

"Ćorovićeve susrete pisaca" i nagradu "Svetozar Ćorović" treba sačuvati, a mogu se, smatra Radulović, sačuvati samo ako se sačuva i postoji Republika Srpska.

Član žirija Ljubiša Jeremić ocenio je da Radulović ima posebno mesto u korpusu srpske književnosti, jer nam je skrenuo pažnju da Srba ima i izvan Srbije i jedini je među piscima emigrantima i azilantima koji je doslovno ostao bez zavičaja.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 17. dec 2008, 14:13) - Nebojsa [neregistrovani]

prepricana lektira

kako naci na internetu prepricanu lektiru Stojan Mutikasa