Sajam knjiga posvećen 200. godišnjici visokog obrazovanja

Tema 53. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, koji se održava od 20. do 26. oktobra, biće 200. godišnjica visokog obrazovanja u Srbiji.

Povodom jubileja  visokog školstva u Srbiji na galeriji Hale XIV Beogradskog sajma biće postavljeno nekoliko tematskih izložbi, a biće priređeno i više skupova na kojima će biti reči o savremenom visokom obrazovanju i udžbeničkoj literaturi,  rekao je umetnički direktor te manifestacije Zoran Hamović.

Posetioci beogradskog sajma moći će u izložbenom prostoru Hale XIV da pogledaju postavku "Put visokog školstva" o razvoju visokog obrazovanja u Srbiji, počev od osnivanja Velike škole 1808. i prosvetiteljskog rada Dositeja Obradovića.

Hamović je najavio i foto izložbu posvećenu 50. godišnjici beogradskog pozorišta "Dadov", kao i postavku "Pisci kao slikari",  inspirisanu istoimenom knjigom koju je pre nekoliko meseci objavio "Službeni glasnik".

Biće izloženi printovi likovnih dela Ežena Joneska, Aleksandra Puškina, Viktora Igoa, Franca Kafke, Šarla Bodlera, Vladimira Majakovskog, Mihaila Ljermontova, Rastka Petrovića, Jovana Jovanovića Zmaja i drugih pisaca.

Pored već tradicionalnih postavki o ćirilici i bibliofiliji, u čast Japana, zemlje počasnog gosta ovogodišnjeg sajma knjiga u Beogradu, biće priređena i izložba "Kjoto- japanska moderna arhitektura".


I ove godine biće održan razgovor o kulturnoj politici Srbije u oblasti izdavaštva, u kojem će učestvovati predstavnici Ministarstva kulture.

U sklopu obeležavanja dva veka visokog školstva u Srbiji biće upriličen razgovor o univerzitetskom izdavaštvu i akademskom pisanju, a planiran je i skup posvećen lektiri, odnosno "obaveznom"  štivu za učenike i studente, ali i za sve obrazovane ljude.

Najavljeni su i razgovor o kvalitetu jezika u savremenoj domaćoj literaturi i skup "Elektronsko izdavaštvo i ekranska kultura".

I ove godine biće dodeljena nagrada "Dositej Obradović" najboljem inostranom izdavaču za afirmaciju srpske književnosti. To priznanje prvi put je dodeljeno prošle godine austrijskom izdavaču Alojzu Vizeru.

Među inostranim gostima 53. sajma knjiga, pored japanskog pisca Nacukija Ikezave, kome je pripala čast da otvori ovogodišnju manifestaciju, za sada je najavljeno četvoro pisaca iz Kanade i nekoliko autora iz Grčke, Danske, Ukrajine i Švajcarske.

Pored zemalja koje tradicionalno učestvuju na beogradskom sajmu knjiga, kao što su Kanada, Francuska, Velika Britanija, Italija,  Grčka, bivše jugoslovenske republike i mnoge druge, prvi put će se beogradskim čitaocima predstaviti i Ukrajina.

Ta istočnoslovenska zemlja neće imati nacionalni štand, već će je predstavljati izdavačka kuća "Kalvarija" koja je veoma zainteresovana za objavljivanje dela srpskih pisaca na ukrajinskom jeziku, rekao je Hamović.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 28. sep 2008, 18:50) - pekar [neregistrovani]

Sajam

Beogradski sajam knjiga je, stvarno, najznačajniji kulturološki i naučni događaj na prostorima bivše yuge, a vezano za nabavku nove i obnovu stare naučne i književne literature. radujem se tom događaju i svake godine jedva čekam da dođem iz Sarajeva u Begeš. To je jedinstvena prilika da se, za male pare, nabavi dobra nova i stara naučna literatura i još bolja književna djela iz cijelog svijeta iz svih epoha ljudskog stvaranja. samo ne znam kako izdržati još skoro mjesec dana.