Izložba o oslobođenju Beograda

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali otvorio je u Istorijskom arhivu izložbu "Oslobođenje Beograda - 70 godina posle". Kroz dokumenta, izložba obuhvata sve događaje iz oktobra 1944. godine i borbi za oslobođenje glavnog grada.

Na izložbi u Istorijskom arhivu Beograda predstavljene su fotografije stradanja civilnog stanovništva, partizanski i sovjetski oslobodioci ali i život Beograđana pre i posle oslobođenja grada, prenosi Beta.

"Sa ovih 35 panoa vi ste uspeli da prošlost vratite u sadašnjost. Neki imaju prvi put priliku da je vide a neki i da se podsete. Hvala  vam na tome", rekao je Mali na otvaranju izložbe.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i borac Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ) Sava Anđelković koji je uspeo da u okupiranom Beogradu uspostavi radio-stanicu odakle su slate sve važne informacije Glavnom štabu partizanskih snaga.

"Nije bilo lako ući u Beograd. Punktovi su bili svuda postavljeni i niko nije mogao da uđe u grad. Jedan od nas zarobio je automobil pripadnika Vlade Milana Nedića u koji smo 'strpali' radio stanicu i na taj način obmanuli okupatore", rekao je stogodišnji Sava Anđelković.

Dodao je da je u roku od 24 sata postavljena obaveštajna mreža pa su partizani imali informacije o snazi, jačini i broju Nemaca i raspoloženju građana.

Jedan od Anđelkovićevih nadimaka bio je i Prle a priča unošenja radio stanice u Beograd prikazana je i u filmu "Povratak otpisanih".

U okviru izložbe predstavljen je i legat Save Anđelkovića, koji čine predmeti iz oktobarskih borbi za Beograd, naoružanje, municija, legitimacije, mapa sa ucrtanim bunkerima i utvrđenjima.

Direktor Istorijskog arhiva Beograda Dragan Gačić naglasio je da je veoma značajno što je na toj izložbi velika pažnja posvećena ulozi i borbi ilegalaca ali i slikama Beograda i običnom životu građana pre i posle oslobođenja.

Podsetio je da se izložba otvara simbolično 12. oktobra, na dan kada su se, pre 70 godina, sreli pripadnici NOVJ i Crvene armije i počeli akciju oslobođenja.

U saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom građani koji posete izložbu moći će da vide i film Dejana Kosanovića o oslobođenju Beograda.

broj komentara 0 pošalji komentar