Vlada žali zbog izdavanja knjige "Dragulj Medine"

Vlada Srbije izrazila je žaljenje što su ponovljenim izdavanjem knjige "Dragulj Medine" u Srbiji povređena osećanja pripadnika muslimanske veroispovesti, ali je istakla da ne može da se meša u izdavačku delatnost i da su sloboda govora i iznošenje stavova zagarantovani Ustavom.

Ponovno izdavanje te knjige, s obzirom na složenu i osetljivu političku situaciju u svetu, nije u interesu borbe za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, navodi se u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

"S druge strane, ističemo da Vlada Srbije ne može da se meša u nezavisnu izdavačku delatnost, jer su sloboda govora i iznošenje stavova zagarantovani Ustavom i pretpostavka svakog demokratskog društva. Tim više, važan je lični osećaj odgovornosti onih koji donose odluke koje mogu da imaju dalekosežno negativne posledice", ističe se u Vladi.

Kontroverzni roman "Dragulj Medine", američke novinarke Šeri Džons, imao je svetsku premijeru u Beogradu, nakon što je američka izdavačka kuća "Rendom haus" odustala od najavljene promocije, iz straha od izražavanja muslimanskog nezadovoljstva.

Islamska zajednica u Srbiji kojom rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić žestoko je reagovala na objavljivanje tog romana u Srbiji, ocenivši da vređa verska osećanja muslimana jer se bavi životom Ajše, jedne od 12 žena proroka Muhameda.

Beogradska izdavačka kuća "BeoBuk" je, nakon reagovanja Islamske zajednice u Srbiji, povukla roman iz knjižara, da bi kasnije, ipak, odlučila da knjigu vrati čitaocima, pod pritiskom čitalačke publike, stručne javnosti i nevladinih organizacija.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 16. sep 2008, 10:44)
anonymous [neregistrovani]

Izvinjavam se,ali...

Drugim recima:"Pricam ti pricu i lomim kicmu".