Prvi festival "Beograd svetlosti"

Na prvom međunarodnom festivalu "Beograd svetlosti" u galeriji Ozon pod nazivom "Svetlosni identitet Beograda" posetioci će moći da vide svetlosni identitet Beograda, kroz karakterisanje "heroja" i "delikvenata" svetla, dobrih i loših primera osvetljenja i skiciranja noćne panorame Beograda budućnosti.

Kulturni događaj umetnosti svetla počinje predavanjem japanskog profesora dizajna Kaorua Mendea, a pored plesnog performansa više grupa na čelu sa studijom Mimart, premijerno će biti predstavljen i novi katalog Bakovih svetiljki, 20 novih familija svetiljki svetskog kvaliteta i dizajna.

U Galeriji "Ozon" pod nazivom "Svetlosni identitet Beograda", biće prikazani rezultati radionice studenata "Musašino Art univerziteta" iz Tokija, "Svetlosne laboratorije" iz Stokholma kao i studenata Beogradskog univerziteta.

Radionica se bavi svetlosnim identitetom Beograda, dobrih i loših primera osvetljenja i skiciranja noćne panorame Beograda budućnosti.

Mentori radionice su poznati svetski dizajneri svetla Kaoru Mende iz Tokija, Kristof Felstete iz Hamburga i Jan Ejhed iz Stokholma.

Radovi će biti izloženi i u Poslovnom centru Ušće kada će biti održan i godišnji simpozijum međunaordne grupe Transnacionalni detektivi svetlosti na temu svetlosnog identiteta gradova koji će okupiti stručnjake i dizajnere svetla.

Na beogradskom festivalu biće predstavljena i četiri evropska festivala svetla iz Francuske, Holandije, Estonije i Slovenije.

Prema rečima direktora Kulturnog fronta Dejana Ubovića, Beograd tim festivalom "staje rame uz rame sa Lionom, Helsinkijem, Minhenom, Ljubljanom i brojnim drugim svetskim gradovima u kojima se već godinama organizuju festivali posvećeni svetlu.

broj komentara 0 pošalji komentar