NIN-ova nagrada Goranu Gociću za "Tai"

"Tai" Gorana Gocića dobitnik je NIN-ove nagrade za roman godine. Nagrada će Gociću biti uručena na svečanosti u Skupštini grada u petak, 17. januara, u 17 časova.

Roman "Tai" Gorana Gocića, koji je izdala "Geopoetika", dobitnik je jubilarne, 60. NIN-ove nagrade za roman godine, saopštio je predsednik žirija Vasa Pavković.

Za Gocićev roman glasali su Pavković, Mileta Aćimović Ivkov i Ljiljana Šop, a dva člana žirija - Vladislava Gordić Petković i Mića Vujičić glasali su za roman "Arkadija" Milete Prodanovića u izdanju "Arhipelaga".

U najužem izboru za ovu prestižnu književnu nagradu bili su i romani "Mi, izbrisani" Slobodana Vladušića (Laguna), "Zlatno doba" Silvane Hadži-Đokić (Interpres i Tema), i "Vazdušni ljudi" Sonje Atanasijević (Prosveta).

Nagrađeni roman "Tai" iz obimne prošlogodišnje produkcije, od 182 pristigla naslova, izdvojio se ozbiljnošću autorske problematizacije odnosa istočne i zapadne civilizacije, naveo je Pavković.

"Spoj egzotične intimne ljubavne priče i univerzalnog pogleda na ljudsku egzistenciju i njene izazove, tematizovan je u nagrađenom romanu na tragu najboljih primera iz svetske književnosti, roman je zasnovan na dubinskom iskustvu popularne kulture modernog doba i predstavlja koliko neočekivan toliko i dragocen doprinos savremenom srpskom romanu", rekao je Pavković.

Prema rečima Vladislave Gordić Petković, u šest decenija istorije NIN-ove nagrade, produkcija 2013. godine bila je najbrojnija. Romanopisci su pokazali da ih zaokuplja medijsko i tehnološko preoblikovanje stvarnosti, da su ljubav, smrt, rat i moć i dalje velike teme male srpske književnosti.

"Iako nisam glasala za roman 'Tai', drago mi je da ljubav dobila prioritet", rekla je Gordićeva.

NIN-ova nagrada, čiji je ove godine pokrovitelj "Pošta Srbije", biće uručena Gociću na svečanosti u Skupštini grada u petak, 17. januara, u 17 časova.

Roman pisan u stanju "romantičarske groznice" 

Nagrađeni autor je rekao na proglašenju da je veoma iznenađen i da, kada je pisao svoj prvi roman, nije ništa očekivao, ali kako se izbor sužavao, očekivanja su rasla.

"Roman sam pisao u stanju romantičarske groznice, imao sam staromodan pristup književnosti, ali on sam nije staromodan", rekao je Gocić.

U izjavi Tanjugu, Gocić je rekao da je roman "Tai" pisao dve godine, studiozno, kao spasenje, jer je bio u krizi na svim nivoima.

"Te dve godine sam malo šta drugo radio, ipak to je za mene ipak brzo jer pišem knjige po pet i deset godina, veoma sam spor, a ovde sam bio munjevit za moje standarde, ali pretpostavljam zaista spor za standarde pisaca u Srbiji", rekao je Gocić.

Naslov knjige na tajlandskom znači "sloboda", ali ima više značenja koja se mogu otkriti jedino čitanjem dela koje je ljubavni, epistolarni roman.

"Radnja romana uglavnom je smeštena na Tajlandu, junak romana odlazi na putovanje koje će za njega biti dramatično, preispituje se, a srešće jednu ženu koja mu pomaže da se sabere i preživi", rekao je Gocić.

Tema je inspirisana stvarnim događajem koji je, ipak, malo drugačije predstavljen u romanu. Dobar deo priče dolazi iz stvarnosti i roman je u suštini autobiografski.

I drugi roman na pomolu 

Gocić kaže da piše drugi roman koji se zove "Poslednja stanica Britanija" i odvija se paralelno u Srbiji i Velikoj Britaniji, a tema su srpski emigranti na Zapadu.

Krajem prošle godine, Gocić je za svoj prvi roman dobio i nagradu "Miloš Crnjanski".

Rođen je u Užicu 1962. godine, diplomirao je anglistiku na Filološkom fakultetu u Beogradu i magistrirao medije i komunikacije u Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka.

Slobodni je novinar i filmski kritičar. Pisao je za Start, NIN, Filmsku kulturu, Sineast, Ekran, Borbu, Intervju, RTS i za još oko 20 medija: Dnevni telegraf, Politiku, Bi-Bi-Si, Čenel 4, Indipendent, Sajt&Saund.

Jedan je od autora zbornika o masovnoj kulturi "Degradirana moć: Mediji i kosovska kriza" (2000) i "Želimir Žilnik: Iznad crvene prašine", koji su objavljeni na više jezika.

Pre nekoliko godina uključio se u projekat Balkanski dnevnici, veb-sajt sa tekstovima i video-klipovima o Bugarskoj, Grčkoj, Srbiji, Rumuniji, Albaniji i Makedoniji i njihovim pravoslavnim crkvama. Sajt je bio kratkog daha, ali Gocić je završio svoj dokumentarni film o crkvi u Bugarskoj.

Dobitnik je više nagrada za eseje. Objavio je studije: "Endi Vorhol i strategije popa" (1997/2012) i "Emir Kusturica: Kult margine" (2001/2006).

Autor je dugometražnih dokumentarnih filmova "Bloody Foreigners" (2000) i "Balkanski dnevnik: Bugarska" (2010). Radovi su mu prevedeni na deset jezika. 

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 13. jan 2014, 13:40) - anonymous [neregistrovani]

Monografija o Emiru Kusturici

Goran Gocić je i autor sjajne monografije o Emiru Kusturici koju bi trebalo da poseduje svako ko se ozbiljno interesuje za sedmu umetnost.