Novi roman Milovana Stankovića

Književnik Milovan Stanković predstavlja se novim romanom "Ako u sledećem životu budeš leptir", koji od potrage ze ljubavlju prerasta u metafizičku i mitsku potragu za samim sobom. Stanković je na srpskoj književnoj sceni skoro dve decenije.

Milovan Stanković, na književnoj sceni je prisutan 17 godina. Piše poeziju i prozu. Novim romanom "Ako u sledećem životu budeš leptir", potvrđuje zrelu misao koja je rezultat njegovog putovanja do sopstvenog bića.

Više je puteva koji vode do središta sopstvenog bića. Nijedan od njih nije lak i bez trnja a ljubav je jedan od načina da se stigne do cilja i da se doživi lična transformacija. Upravo, potragom za ljubavlju, Martin, glavni junak Stankovićevog novog romana započinje to putovanje.

Stankovićkaže da u romanu postoji opsesivna ljubav, ali kao kontrapukt postoji i druga ljubav.

"To je jedna tiha, neprimetna ljubav koja dolazi iz drugog plana i ono što bi moglo da bude zajedničko, to je da je potrebna žena koja će afirmisati i motivisati čoveka, najbolje snage u njemu, da ono kreativno krene da se izdiže do nekog transcedentnog, ka nekoj svetlosti", kaže pisac.

Potraga za ljubavlju, prerašće u metafizičku i mitsku potragu za sopstvenim bićem, u univerzalnom smislu.

"To je proces individuacije gde glavni junak kroz niz događaja, kroz niz poistovećivanja sa avetima prošlosti, uspeva da u tom vrtlogu pronađe sebe", kaže Stanković.

Roman se dešava u Pragu, u metafizički nadrealnom, magijskom i fantazmagoričnom ambijentu kao stvorenom baš za ovakvu priču o najtananijim pitanjima duše. Hajdeger kaže "Čovek je biće na putu", i ja sam na tom putu potvrđuje Milovan Stanković jer pišući čovek se može isceliti i biti bliži sam sebi.

broj komentara 0 pošalji komentar