Mira Stupica - glumica veka

Povodom 90 godina od rođenja jedne od najznačajnijih srpskih dramskih umetnica, prvakinje Narodnog pozorišta Mire Stupice, u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu otvorena je izložba "Mira Stupica - glumica veka".

U Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu, povodom 90 godina od rođenja jedne od najznačajnijih srpskih dramskih umetnica, prvakinje Narodnog pozorišta Mire Stupice, otvorena je izložba "Mira Stupica - glumica veka".

Izložbu je otvorio vršilac dužnosti upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić, koji je istakao da prisustvo velikog broja ljudi na otvaranju ove izložbe predstavlja "jedan od velikih dana u ovom teatru kada se oni najveći među nama ponovo nađu u kući koju su proslavili".

Savić je rekao da je Stupica osvojila brojne nagrade, ali da nije dobila srebrnjak Narodnog pozorišta, jer je već prestala da igra kada je ustanovljen, i večeras joj je uručio srebrnjak.

Autor izložbe, magistar Ksenija Šukuljević Marković, istakla je da je Stupica na pozorišnoj sceni više od šest decenija stvarala značajan glumački opus.

"Ona je u svom glumačkom opusu obuhvatila nekoliko perioda srpske pozorišne umetnosti - vreme pred Drugi svetski rat, vreme rata i oslobođenja zemlje do današnjeg doba", istakla je autorka izložbe.

Stupica je nakon otvaranja izložbe rekla da je navikla na gužvu i na ljude koji joj čestitaju.

"Znala sam od prvog trenutka da ću biti glumica. Bila sam tako orijentisana od samog početka i kada sam imala priliku da to postanem onda sam znala da sam na pravom mestu i to je jedino što sam mogla punim srcem i sa punom željom da radim, tako da sam zaista volela svoj posao", istakla je Mira Stupica.

Na izložbi se mogu videti fotografije Mire Stupice iz raznih predstava, dok je igrala u Narodnom pozorištu, Hrvatskom narodnom kazalištu, Zvezdara teatru, Ateljeu 212. Izložene su i neke od nagrada koje je osvajala, poput nagrade Mića Popović, Pavle Vuisić, Sterijine nagrade.

Postavljen je i spisak njenih kako pozorišnih, tako i filmskih, televizijskih i radio uloga.

Igrala je u mnogim predstavama kao što su "Tartif", "Car David", "Ana Karenjina", "Gospoda Glembajevi", "Dundo Maroje", "Ribarske svađe", "Leda", "Braća Karamazovi", "Kavkaski krug kredom".

Na televiziji je igrala u dramama "Siromašni mali ljudi", "Noćna kafana", "Zovem se Eli", u filmovima - "Narodni poslanik", "Doručak sa đavolom", "Sablazan".

Devedeseti rođendan Mire Stupice bio je povod i da je Narodno pozorište pozove da bude počasni gost 1. oktobra na premijeri predstave "Dama s kamelijama", na početku 145. sezone nacionalnog teatra.

Ona je sa oduševljenjem prihvatila poziv i istakla da se veoma raduje što će ponovo posetiti Narodno pozorište, u kojem je 1941. godine počela karijeru i bila njegov član od 1959. do 1979.

Stupica, rođena 19. avgust 1923. u Gnjilanu, glumica je velikog talenta i širokog stvaralačkog raspona, koja je obeležila celo razdoblje pozorišnog života u Jugoslaviji posle Drugog svetskog rata.

Karijeru je započela u Narodnom pozorištu u Beogradu, a vrhunce blistave glumačke karijere ostvarila je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu (1948-1954. i 1957-1969), Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu (1955-1957) i Narodnom pozorištu u Beogradu (1959-1979).

Kao gost, nastupala je na scenama Ateljea 212, Beogradskog dramskog pozorišta i Zvezdara teatra u Beogradu i Crnogorskog narodnog pozorišta u Podgorici.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 24. sep 2013, 14:56) - ГОРАН, КВ [neregistrovani]

великани

Легендарна КИКА БИБИЋ. Велика имена нешег глумишта попут Мире, Зорана, Мије, Чкаље, Паје,Бате, Љубе... живеће још дуго, дуго.

(utorak, 24. sep 2013, 09:54) - anonymous [neregistrovani]

Nacionalno blago!

Srbija treba da se ponosi ovo damom!

(ponedeljak, 23. sep 2013, 21:43) - anonymous [neregistrovani]

svaka cast

legenda srpskog glumista.