Mira Stupica proslavila 90. rođendan

Jedna od najvećih naših glumica Mira Stupica napunila 90 godina. Tokom karijere ostvarila je brojne antologijske uloge i dobila brojne nagrade i priznanja.

Na današnji dan rođena je jedna od naših najvećih glumica Mira Stupica.

Mira je već od malena pokazivala glumački talenat i kao učenica beogradske Trgovačke akademije glumila je u školskim predstavama.

Prelomnu tačku u njenoj karijeri predstavljalo je stupanje u Jugoslovensko dramsko pozorište i susret sa Bojanom Stupicom, koji joj je kasnije postao suprug, i koji je imao veliki uticaj na sazrevanje njenog glumačkog talenta.

Tokom duge karijere ostvarila je brojne antologijske uloge, posebno u delima Šoa, Brehta, Držića, Marinkovića, Pirandela i Kohouta, što joj je donelo brojne nagrade i priznanja.

Pamtiće se i njena gluma u "Gospođi ministarki" Branislava Nušića. Igrala je, brojne glavne uloge, i u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Filmsku karijeru je započela u filmu "Bakonja fra Brne" F. Hanžekovića. Glavne likove glumila je i u filmovima "Jara gospoda"(1953), "U mreži"(1956) B. Stupice, "Bila sam jača" (1953) G. Gavrina, "Stojan Mutikaša" (1954) F. Hanžekovića, "Delije" (1968) M. Popovića, "Krvava bajka" (1969) T. Jankovića, "Doručak sa đavolom" (1971) M. Antića i "Kako umreti" (1972) M. Stamenkovića.

Niz uloga odigrala je i na televiziji, gde je posebno zapažena kao Kika Bibić u TV seriji Bukvar. Dobila je nagradu "Dobričin prsten", Statuetu Joakim Vujić, i Nagradu Pavle Vuisić.

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 17. avg 2013, 21:26) - anonymous [neregistrovani]

Velika glumica,

Kreativna i vitalna licnost, uzor za mladje!

(subota, 17. avg 2013, 21:24) - anonymous [neregistrovani]

Mira, Bora, Srdjan

Izuzetna glumica iz sjajne glumačke porodice. Klanjam se. Mnogaja ljeta!

(subota, 17. avg 2013, 21:23) - Браца [neregistrovani]

Мира

Наша највећа глумица, после Жанке. Нека јој је срећан рођендан, добро здравље!