Paji Jovanoviću u čast

Povodom obeležavanja 150-godišnjice od rođenja slavnog srpskog slikara Paje Jovanovića, ministar kulture Nebojša Bradić otkrio je u Birčaninovoj ulici u Beogradu spomen-ploču na kući u kojoj je veliki umetnik živeo i stvarao.

Ministar kulture Nebojša Bradić svečano je otkrio spomen ploču posvećenu slikaru Paji Jovanoviću na kući u Birčaninovoj ulici, u kojoj je taj veliki umetnik živeo i stvarao.

Bradić je rekao da su tragovi njegovog dela i stvaralaštva prisutni u našoj kulturi i da je odavanje pošte na ovaj način, samo jedan deo obeležavanja 150-godišnjice od rođenja tog velikog umetnika.

"Jovanovićevo delo "rasuto" je po svetu, ali da je ovo prilika da taj rad saberemo, makar kroz monografiju o tom umetniku koja će obuhvatiti veliki broj njegovog dela", naglasio je ministar.

Direktorka Muzeja grada Beograda Danica Jovović- Prodanović podsetila je da je ovo drugi u nizu događaja kojim se obeležava proslava značajnog jubileja a kome je prethodila izložba u Narodnom muzeju u Vršcu "Slike Balkana".

Spomen ploča posvećena velikanu naše likovne scene je delo umetnika Predraga Caranovića.

"Muzej grada Beograda, zajedno sa drugim institucijama i Komisijom za ulice i trgove pri Sekretarijatu za kulturu, pokrenuo je inicijativu da se na premeren način, ovakvim spomen pločama obeleže objekti u kojima su živeli naši znameniti građani", rekla je Jovović-Prodanović.

Najavila je i da će 15. oktobra biti otvoren obnovljeni Muzej Paje Jovanovića u sklopu Muzeja grada Beograda, a zatim će uslediti objavljivanje monografije posvećene slikaru, autora Nikole Kusovca, kao i velika izložba u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti u organizaciji Narodnog muzeja u decembru.

Obeležavanje godišnjice biće nastavljeno izložbom u galeriji Matice srpske u Novom Sadu i skupom posvećenom savremenom čitanju dela Jovanovića u njegovom rodnom gradu Vršcu.

Pokrovitelj jubileja Paje Jovanovića je Ministarstvo kulture Srbije, a u organizaciji učestvuju Autonomna pokrajina Vojvodina, gradovi Beograd i Vršac, Srpska akademija nauka i umetnosti, Narodni muzej u Beogradu, Muzej grada Beograda, Gradski muzej Vršac i Galerija Matice srpske iz Novog Sada.

Istorijske kompozicije

Paja Jovanović je rođen 04. juna 1859. godine u banatskom gradu Vršcu, u porodici profesionalnog fotografa. Veoma rano je ispoljio slikarski talenat. Prvo likovno obrazovanje primio je u svom gradu. Kao student odlazi u Beč gde je diplomirao na bečkoj Akademiji Umetnosti.

Poznat je kao jedan od najboljih srpskih slikara istorijskih kompozicija i scena iz patrijarhalnog života a 1888. godine izabran je za člana Srpske Kraljevske Akademije.

Njegova dela dobijaju mnoge nagrade i priznata su širom sveta, a izlagana su u Beču 1893. godine i u Berlinu 1900. godine. Posle Prvog svetskog rata nastanjuje se u Beogradu, odakle povremeno posećuje Beč.

Umro je 30. novembra 1957. godine u 99. godini života.

U srpskim slikarskim krugovima Jovanović je ostao zapamćen po posebnoj slikarskoj školi i snažnom ekspresionizmu. Njegove najpoznatije slike su:"Seoba Srba","Kićenje neveste" i "Zbor ustanika u Takovu".

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 03. sep 2009, 15:52) - anonymousStamenka "Sumadinka [neregistrovani]

Genije za sva vremena

Slazem se sa divnim Sandrovim komentarom.
Htela bih jedino da dodam da je Paja bio dvorski slikar i u centralnom delu Belog dvora nalazi se portret Kralja Aleksandra Karadjordjevica. Nedavno sam imala cast da na istom mestu vidim sliku Ajvazovskog: "Hrist hoda po vodi", koja ilustruje biblijsku pricu iz Jevandjelja po Mateju (prvi put izlozeno nakon 80 godina). Uspela sam oba dela ovekovecim na zajednickom snimku.
Pajine istorijke kompozicije su remek-dela, ali ja sam u Vrscu bila opcinjena njegovim triptihom, gde su maestralno prikazani radovi u polju, a narocito berba grozdja. Slike sa scenama iz patrijarhalnog zivota su me ostavile bez daha. Dela ovog genija ce vecno da traju i plene svojom lepotom.

(četvrtak, 03. sep 2009, 12:56) - SANDRO-DALMACJA [neregistrovani]

Sa legendom...u legendu!!!!

Pajo je nesto posebno. To je Srbin koji je, za moj ukus, bio, jeste...i ostace uvek najveci srpski ekspresionista,....SVIH VREMENA!!!! Njegove istorijsko-legendarne kompozcije su ukus njegovog slikarskog kreiranja. I predstavljaju remek
delo. I njegovo. I nase srpsko. I ceo mu to svet priznaje!!!!
Ja sam ga obozavao (dok sam mladji bio), adoriram ga i danas,
a kad me ne bude vise, moja ce deca, i unuci nastaviti tu idolatriju, jer Paja ju je itekako zasluzio, on je genijalni srpski intelektualac, slikar za vecnost!!!!