Izložba slika Bore Baruha

Povodom obeležavanja stogodišnjice rođenja slikara Bore Baruha u Galeriji RTS-a otvorena izložba Baruhovih slika koju čini 29 reprezentativnih dela.

Izložba slikara Bore Baruha, otvorena je večeras u Galeriji RTS-a povodom stogodišnjice rođenja tog slikara. U Drugom svetskom ratu streljan je u Jajincima, a njegove antologijske slike, zbog zatvorenih muzeja, nažalost, dugo nismo videli.

Izložbu je otvorio istoričar umetnosti Nikola Kusovac u prisustvu sina i unuka Bore Baruha.

Direktor Televizije Beograd Nikola Mirkov rekao je da je počastvovan ne samo što ima priliku da vidi izložbu jednog izuzetnog slikara, već što ona predstavlja metaforu za celu generaciju veoma talentovanih mladih umetnika koji bi sigurno pružili monogo više da nisu stradali u vihoru Drugog svetskog rata.

"Ovo nije samo omaž Baruhu, već svim njegovim savremenicima koji su stradali kao i on", istakao je Mirkov.

Kusovac je preporučio publici da pročita veoma nadahnut i stručan tekst o umetniku koji je napisala muzejski savetnik Ljubica Miljković, autorka izložbe.

Dela podeljena u tri hronološke celine

Kusovac je pohvalio njen koncept postavke od 29 slika podeljenih u tri hronološke celine na period od 1932. do odlaska Baruha u Pariz, zatim njegove godine u Parizu od 1935. do 1938. i na drugi beogradski period tokom koga je proveo izvesno vreme po zatvorima da bi se po izbijanju rata obreo među partizanima i pošto je zarobljen okončao je život pred streljačkim strojem.

To su slike (enterijeri, mrtve prirode, pejsaži i vedute, portreti i autoportreti) koje se čuvaju u fundusima: beogradskog Narodnog muzeja, Muzeja savremene umetnosti, Jevrejskog istorijskog muzeja, Muzeja grada Beograda, Istorijskog muzeja Srbije, Vlade Republike Srbije, zatim, porodice Baruh, kao i privatnih kolekcionara.

"Stvaralaštvo Bore Baruha vezuje se za tokove beogradskog intimističkog slikarstva, poetskog realizma i umerenog kolorističkog ekspresionizma, neuporedivo manje za socijalnu umetnost, bez obzira na njegovo nepokolebljivo političko opredeljenje", navodi se u tekstu Ljubice Miljković.

"Iako je, kako piše Aleksa Čelebonović, kao čovek bio moralno spreman da žrtvuje svoj intimni život za direktnu akciju i ljubav prema čovečanstvu, kao umetnik je voleo i poštovao svoje najintimnije okruženje i upravo takvim delima postigao najviše", naglašava Miljkovićeva.

Baruh - Bora Baruh rođen je 1911. godine u Beogradu. Streljan je 1942. godine u Jajincima.  Od mladosti se bavio slikarstvom i vajarstvom. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Krajem 1935. odlazi u Pariz, gde slikarstvo uči kod Amadea Ozanfana, obilazi galerije i muzeje.

Od 1935. godine postaje član i aktivista Komunističke partije Jugoslavije. Krajem februara 1938, zbog svojih političkih aktivnosti, proteran je iz Francuske. Vraća se u Beograd, gde nastavlja svoj politički angažman i borbu za ljudska prava.

Bora Baruh je dva puta izlagao samostalno: u Beogradu 1938, i u Zagrebu 1939. godine, sa grupama "Nezavisni" i "Život", a redovno je učestvovao na likovnim smotrama kod nas i u inostranstvu.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 30. sep 2011, 18:40) - anonymous [neregistrovani]

Predivno

Predivan clanak i jos lepse slike. Bilo bi interesantno saznati kako su slike prezivele teska vremena.