Restauracija Lubardinih dela

Slike Petra Lubarde, nađene u lošem stanju, mesecima se obnavljaju u Centralnom institutu za konzervaciju u Beogradu. Stručnjaci se trude da im povrate pređašnji izgled, a prve obnovljene slike su "Kosovski boj" i "Nokturno".

U Beogradskom centralnom institutu za konzervaciju (CIK) već mesecima se rekonstruišu slike Petra Lubarde, nađene u njegovoj kući. Slike predstavljaju zaostavštinu koju je njegova udovica posle smrti ostavila gradu Beogradu.

Uslovi u kojima su se decenijama nalazila umetnička dela, ozbiljno su ih oštetili. Direktorka CIK-a doktorka Mila Popović-Živančević ističe da se vrhunski stručnjaci instituta trude da slikama povrate prvobitni izgled.

Do sada su restaurirane slike "Kosovski boj" i "Nokturno", a uskoro se završava rad na najoštećenijoj slici "Lament nad Njegošem". Konzervacija i restauracija dela Petra Lubarde biće završena do kraja sledeće godine.

Lubardina dela bila su nagrađivana prestižnim nagradama. Na svetskoj izložbi u Parizu 1937. godine, dodeljen mu je Gran pri.

U Sao Paulu 1953. godine, na izložbi na kojoj su se među učesnicima našli i Pablo Pikaso i Salvador Dali, nagrada je dodeljena Lubardi. Poslednju veliku, Herverovu nagradu primio je 1972. godine.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 09. sep 2011, 13:21) - Lubardina obozavateljka [neregistrovani]

Restauracija Lubardinih slika

Koji vrhunski strucnjaci restauriraju Lubardine slike? U strucnim krugovima konzervacije i istorije umetnosti vladaju veoma kontraverzni komentari o strucnosti konzervatora CIK-a jer se radi o sasvim mladim ljudima koji su zavrsavali nekakve seminarcice i kursice po inostranstvu (placao Narodni muzej) i koji nemaju potrebno iskustvo za restauraciju tesko ostecenih dela u tehnici akrilika na platnu. Stetan uticaj CIK-a na nasu muzeologiju, nazalost, tek ce se pokazati... da li je ovo jedina oblast u kojoj drzava favorizuje nestrucnjake? I, da li "hitro" prisvajanje konzervacije Lubardinih dela, znaci i velike, garantovane zarade jer je drzava za ovu namenu, s obzirom na znacaj slikara, sredstva svakako izdvojila?