Dela Raše Todosijevića

Izabrana dela našeg umetnika Raše Todosijevića izložena su u Legatu Čolaković, povodom osvajanja Unikreditove nagrade za najbolji izložbeni paviljon Venecijanskog bijenala. Todosijević kaže da je postavka u paviljonu imala za cilj da publiku suoči sa značenjima svetlih i tamnih simbola.

Povodom osvajanja Unikreditove nagrade, koja je umetniku Raši Todosijeviću dodeljena za najbolji izložbeni paviljon na 54. Venecijanskom bijenalu, Muzej savremene umetnosti u Legatu Čolaković predstavlja njegova izabrana dela.

Novoustanovljena nagrada iznenadila je laureata.

U intervjuu za RTS, Todosijević ističe da je ovo prvi put da je neki umetnik u našem paviljonu dobio nagradu, naglašavajući da se do nje došlo uz mnogo muke, odricanja i nevolja.

Tema Venecijanskog bijenala bila je iluminacija. U tom duhu, u paviljonu je inostrana publika bila suočena sa promenjivim značenjima svetlih i tamnih simbola.

"Ulaskom u naš paviljon imali ste sa leve strane monumentalni kukasti krst i gvozdenog orla, što je svakako izazvalo snažan emotivni utisak i izuzetno interesovanje", istakao Todosijević.

Činjenica koja potvrđuje da je postavka bila pun pogodak jeste i što je ovo bio jedan od najposećenijih paviljona.

broj komentara 0 pošalji komentar