Monografija o Jovanu Jovičiću

U Skupštini grada Bograda predstavljena monografija "Horizonti zvuka", posvećena našem čuvenom gitaristi i naučniku dr.Jovanu Jovičiću. Promociji knjige, autora Borislava Hložana, prisutvovali mnogobrojni poštovaovci Jovana Jovičića.

Monografija o čuvenom gitaristi, kompozitoru, pedagogu, utemeljivaču klasične gitare u našoj zemlji, naučniku dr Jovanu Jovičiću predstavljena je u Svečanoj sali Skupštine grada.

Monografija "Horizonti zvuka" - gitarista i fizičar Jovan Jovičić, autora Borislava Hložana, u izdanju Asocijacije gitarista Vojvodine, predstavljena je u prisustvu mnogobrojnih poštovalaca Jovičića, samoukog gitariste, koji je svojim umećem zadivio svet, a kod nas postao sinonim gitare.

Nezaobilazno ime kad god se pomene klasična gitara, autor udžbenika koji su do danas neprevaziđeni, zavoleo je ovaj instrument u detinjstvu u rodnom selu Vrdnik u Vojvodini.

Glavni "krivac" za to je njegov godinu dana stariji prijatelj koji je već imao gitaru. O tim danima dirljivo, sa velikim poštovanjem, pričao je akademik Dragan Nedeljković.

"Jova je bio ozbiljan od početka, studiozno se posvetio gitari, prava prekretnica za samoukog gitaristu bila je na takmičenju u Moskvi 1947.godine kada je osvojio srebrnu medalju medju 3.400 mladih, uglavnom akademskih, muzičara", kazao je on.

Posle toga usledili su četvorogodišnje školovanje kod Andreasa Segovije i nastupi pred najstrožom publikom u Španiji, ispričao je Nedeljković i dodao da se Jovičić, svetsko i veliko naše ime, odlikovao velikom upornošću i kada je bio najslavniji, velikom skromnošću.

Svedok i učesnik bogatog umetničkog, naučnog, pedagoškog i prosvetiteljskog delovanja svog oca, pijanistkinja i dekan Fakulteta muzičke umetnosti Dubravka Jovičić zahvalila je autoru monografije što se nekoliko godina strpljivo suočavao sa "brdom" materijala, jer njen otac nije živeo jedan život, istovremeno je bio koncertni gitarista, kompozitor, univerzitetski profesor i naučnik.

Od Vrdnika do Segovije

Recezent monografije prof. dr Milovan Miškov posebno je istakao Jovičićevu ulogu u širenju svesti o značaju gitare koja je dugo smatrana kao zabavljački instrument.

Vodeći gitarista na našoj muzičkoj sceni od 1948.godine, ulagao je dugogodišnji trud da gitaru uvede u školski sistem, iako je istovremeno bio profesor fizike na beogradskom Elektrotehničkom fakultetu.

Miškov je istakao da, zahvaljujući naporu utemeljivača klasične gitare, danas imamo brojne klasične gitariste i odnegovanu publiku za ovu vrstu umetnosti.

Monografija na 216 strana teksta, s mnogobrojnim fotografijama, CD-om sa 24 kompozicije u izvođenju Jovičića, u deset poglavlja donosi biografiju od početaka bavljenja gitarom, studija kod Segovije do perioda njegovih najvećih izvođačkih i naučnih uspeha, pregled Jovičićevog kompozitorskog stvaralastva, kao i delovanja na uspostavljanju temelja gitarističke pedagogije u Srbiji.

Na promociji monografije, Jovičić je zahvalio supruzi Oliveri i ćerki Dubravki na podršci, autoru monografije Hložanu, kao i mnogobrojnim posetiocima koji su mu ukazali poštovanje dolaskom u Skupštinu grada.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 27. jan 2012, 10:35)
saloni [neregistrovani]

pomalo zaboravljen

Učili smo iz njegovih knjiga u muzičkoj školi a bio je i asistent fizike na medicinskom u Beogradu, moj otac je imao vrlo lepo mišljenje o njemu.

(utorak, 08. feb 2011, 00:12)
anonymous [neregistrovani]

vojvodjanska rapsodija

Mislim da nikad u zivotu necu zaboraviti izvodjene vojvodjanske rapsodije na koncertu koji je maestro Jovicic odrzao u jednom gotovo isto tako malom mjestu kao sto je i njegovo rodno. I sad cujem onaj kresendo koji zvuci kao da se cijeli tamburaski priblizava sorom. Kakav majstor!

(subota, 05. feb 2011, 22:02)
anonymous [neregistrovani]

.

Predavao mi je fiziku na ETF-u. Izuzetan čovek i profesor.