Slobodanu Rakitiću "Zmajeva nagrada"

Zbirka pesama "Plamen i rosa" Slobodana Rakitića najbolja je knjiga poezije u prošloj godini, odlučio žiri Matice srpske u Novom Sadu. "Zmajeva nagrada" Matice srpske je naše najuglednije i najstarije pesničko priznanje.

Pesnik Slobodan Rakitić dobio je "Zmajevu nagradu" Matice srpske za najbolju knjigu poezije u prošloj godini za zbirku pesama Plamen i rosa, u izdanju Srpske književne zadruge u Beogradu, saopštio je žiri tog našeg najstarijeg i najuglednijeg pesničkog priznanja.

Predsednik žirija Mihajlo Pantić i članovi Slavko Gordić, Bojana Stojanović-Pantović, Đorđo Sladoje i Ivan Negrišorac, odlučili su da iz bogate lanjske pesničke produkcije na srpskom jeziku od nekoliko stotina knjiga nagrade to Rakitićevo delo.

Konačna odluka doneta je većinom glasova (4:1), posle razmatranja užeg izbora, u kojem su bile i pesničke zbirke Iza zatvorenih očiju Milovana Marčetića i Motel za zbogom Tanje Kragujević, obe u izdanju kraljevačke "Povelje".

Obrazlažući odluku o laureatu, Pantić je na konferenciji za novinare u Matici srpskoj istakao da je Rakitić knjigom novih pesama, u izvesnom smislu, napravio rekapitulaciju svog dosadašnjeg pesničkog stvaralaštva, tako da su sve najbolje osobine njegovog pesničkog opusa sabrane u toj zbirci.

Podsetivši da je Rakitić u nekoliko navrata bio u najužem izboru za "Zmajevu nagradu", potpredsednik Matice Slavko Gordić naglasio je da taj pesnik decenijama slovi za jednog od vodećih i veoma prepoznatljivih srpskih pesnika.

"Prepoznatljiv je, najpre, po vezanom slogu, po pesničkom majstorstvu, prefinjenom stihu i strofi, ali su mu i pesme u slobodnom stihu podjednako umetnički relevantne", rekao je Gordić.

Podsećajući da su među mnogim Rakitićevim pesničkim preokupacijama kosovsko-metohijska tema i muka, svojevrsni proročki pesimizam, kome je život, nažalost, dao za pravo, Gordić je dodao da se taj pesnik bavi i lirskim, metafizičkim temama, koje su i u ovoj knjizi pomalo dopunjene novim sluhom za stvarnost i osećanjem za pejsaž.

Nagrađena knjiga, kao i čitav njegov opus, ima dve hemisfere, jedna je u znaku lirske metafizike i pesničkog neosimbolizma, a druga bliža Vojislavu Iliću, pejsažu i onom konkretnom, kazao je Gordić, ocenivši da je ta ravnoteža obeležje Rakitićevog pesništva.

"Reč je o pesniku koji je doista virtuoz, čije pesme, naročito soneti, predstavljaju vid majstorstva, pa i savršenstva, a u savršenstvu se ne može preterati", zaključio je on, obrazlažući odluku žirija nagrade koja nosi ime Jovana Jovanovića Zmaja.

Nagrada će, po tradiciji, dobitniku biti uručena 16. februara u Novom Sadu, na svečanoj sednici povodom Dana Matice srpske.

broj komentara 0 pošalji komentar