Trajna zaštita Lepenskog vira

Iznad neolitskog naselja Lepenski vir, poznatog po jedinstvenoj arhitekturi i ribolikim božanstvima isklesanim u oblucima od peščara, podignuta je zaštitna mrežasta konstrukcija. Sredstva od oko 350 miliona dinara obezbeđena su iz NIP-a.

Arheološko nalazište Lepenski Vir na obali Dunava dobilo je trajnu zaštitu. Podignuta je zaštitna mrežasta konstrukcija sa leksan pločama, pa je to neolitsko naselje konačno ugledalo svetlost dana. Posle četrdeset godina uklonjene su salonit ploče i drvene grede.

Nesvakidašnja lepota staništa podignutog pre oko 8.000 godina, poznatog po jedinstvenoj arhitekturi i ribolikim božanstvima isklesanim u oblucima od peščara, došla je do izražaja.

Novom zaštitnom konstrukcijom otvoren je i pogled na stenu Treskavac prema kojoj je i celo naselje bilo orijentisano i koja je imala religiozni i kultni značaj za stanovnike Lepenskog Vira. Lepenske kuće su ponovo u tesnoj vezi sa prirodom.

Arhitekta Siniša Temerinski, autor projekta Zaštitne konstrukcije i uređenja zaštićenog prostora, kaže da cela građevina prati padinu ka Dunavu.

Podove kuća treba najpre osloboditi lesne prašine i oprati ih, kako bi se došlo do sloja crvene, kamene drobine od koje su bili napravljeni i onda što pre pristupiti konzervaciji staništa, rekla je arhitekta Marija Jovin, autor projekta.

Celokupan projekat obuhvata uređenje 55 hektara zaštićenog prostora. Treba izgraditi centar za posetioce, etno naselje, istraživačke stanice, pristanište, saobraćajnice kako bi Lepenski Vir sa svojim svetilištima, žrtvenicima i ribolikim božanstvima bio prikazan svetu onako kako i zaslužuje.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 12. dec 2010, 16:39) - Dusko [neregistrovani]

Lepo obavestenje...

...

(nedelja, 12. dec 2010, 16:28) - anonymous [neregistrovani]

kucici

...traze koske!:)))

(nedelja, 12. dec 2010, 12:21) - anonymous [neregistrovani]

hmmm...

Konacno i ovo uradise!
Samo... sta rade kucici u pozadini unutar konstrukcije?