Materijalna kultura Roma u Srbiji

Povodom prvog rođendana Muzeja romske kulture, otvorena izložba "Materijalna kultura Roma u Srbiji". Uručene povelje zahvalnosti za podršku i značajan doprinos u oblasti kulture romskog naroda. Među dobitnicima i Informativni program RTS-a.

Pre godinu dana, u Beogradu je otvoren Muzej romske kulture čije je osnivanje pomogla Skupština grada Beograda uz podršku Ministarstva kulture. Povodom prvog rođendana tog jedinstvenog prostora, u Evropi otvorena je izložba "Materijalna kultura Roma u Srbiji", čiji je autor Dragoljub Acković.

 

Bakarno posuđe, alati od metala za zanatske radnje, ratarska i stočarska oruđa, nakit i ukrasni predmeti, odeća za svakodnevne i svečane prilike, nošnje, muzički instrumenti, elementi su svakodnevnog život Roma, kako u prošlosti, tako i u sadašnjem životu.

Neki od eksponata su iz privatnih kolekcija, neki su kupljeni na buvljacima ili dobijeni na dar. Uglavnom su pripadali porodicama iz Srbije i Makedonije.

Prema rečima etnomuzikologa Vesne Atanacković, poznato je da jastučnica koja se nalazi u konjskim kolima ima negde oko 200 godina, a takođe se zna čija je bila i ko je radio.

Izložene su i slike najpoznatijih romskih umetnika među kojima su Slobodan Karadžić, Miloš Vasić, Radomir Useinović Kalea. Obeležavanje prve godišnjice Muzeja počelo je romskom himnom Đelem, đelem, u izvođenju ansambla Radio-televizije "Glas Roma". Svečanosti su prisustvovale i delegacije Roma iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine.

Dragoljub Acković, direktor Muzeja romske kulture i autor izložbe ističe da je u poslednjih godinu dana postignuto ono što nije za poslednjih deset. "Srećni smo što možemo da kažemo da Srbija i Beograd, koji ima 100.000 Roma, ima i muzej Romske kulture, osim fakulteta za Romološke studije i drugih institucija", kaže Acković.

Uručene su i povelje zahvalnosti za podršku i značajan doprinos u oblasti kulture romskog naroda.

Među dobitnicima su i Informativni program Radio-televizije Srbije i urednica emisije o nacionalnim manjinama Građanin, Gordana Jakovljević.

broj komentara 0 pošalji komentar