Nedelja filma Slavka Vorkapića

U Domu kulture Studentski grad počela nedelja filma posvećena Slavoljubu Slavku Vorkapiću, američkom filmskom teoretičaru, montažeru i reditelju srpskog porekla.

Profesor Marko Babac je predavanjem i projekcijom filmova Slavoljuba Slavka Vorkapića u Domu kulture Studentski grad otvorio nedelju posvećenu tom velikom autoru. Babac je govorio o životnom putu i delima velikog filmskog multidisciplinarca.

Babac je posebno potencirao uticaj Vorkapića na takozvanu Jugoslovensku školu dokumentarnog filma, ali se osvrnuo i na Vorakapićev rad na planu montaže,  filmske i pozorišne teorije.

Finale manifestacije posvećen Vorkapiću je večeras i sutra na seminaru na Fruškoj Gori, gde će učestvovati teoretičari filma i filmski kritačari iz Beograda, Novog Sada i inostranstva.

Slavko Vorkapić (1894-1976) bio je američki filmski teoretičar, montažer i reditelj srpskog porekla. Rođen je u selu Dobrinci kod Rume.

Bio je dugogodišnji profesor filma na Univerzitetu Južne Kalifornije, predavao je i na beogradskoj Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju i radio je u najvećim holivudskim studijima (Paramaunt, RKO, MGM).

Poznat je po sekvencama takozvane stvaralačke montaže u holivudskim filmovima drugih reditelja iz tridesetih i četrdesetih godina. Samostalno je  režirao, pored niza dokumentarnih filmova, i eksperimentalna ostvarenja Život i smrt holivudskog statiste broj 9413, Fingalova pećina, Šuma šumori i jugoslovenski dugometražni igrani film Hanka  iz 1955. godine.

broj komentara 0 pošalji komentar