Uručena nagrada "Desanka Maksimović"

Na godišnjicu rođenja pesnikinje Desanke Maksimović već 15 godina u Brankovini dodeljuje se nagrada koja nosi njeno ime. Ove godine dobitnik je Rajko Petrov Nogo.

Pre 113 godina na današnji dan rođena je srpska pesnikinja Desanka Maksimović, a već 15 godina u Brankovini, gde je provela detinjstvo, dodeljuje se nagrada koja nosi njeno ime.

Ove godine dobitnik pesničke nagrade za celokupno stvaralaštvo "Desanka Maksimović" je Rajko Petrov Nogo.

Odluku žirija obrazložio je predsednik Milosav Tešić, koji je rekao da je Nogo ne samo potvrdio svoje izdvojeno i veoma visoko mesto u tekućem srpskom pesničkom stvaralaštvu, nego je svoje pevanje dodatno i estetski i sadržajno nadgradio davši svemu prethodno napisanom moćnu potporu.

"Nogo je pesnik koji pomno odmerava svaku svoju reč slušajući bruj njene unutrašnjosti, ćutke podnoseći njen značenski teret i noseći sopstveni pesnički krst. On je takav i kada čvrsto skopčan s rodnim podnebljem šalje pesnički izdužene političke poruke što čini koristeći se istorijskim iskustvom i predačkom životnom filozofijom", objasnio je Tešić.

O pesničkom delu Rajka Petrova Noga govorio je član žirija Gojko Božović, koji je ocenio da je Nogo "odrešitiji u govoru" i od Desanke Maksimović i da "nastavlja lirski dijalog sa istorijom i lirski dijalog sa prirodom".

"Nogovu poeziju odlikuje snažna težnja da se lirski glas stopi sa pitanjima i akustikom, koja je karakteristična za epski glas i epsku formu... U dijalogu sa tradicijom ovaj pesnik sve više i sve češće priziva i druge pesnike, starije i novije. Među tim prizvanim u Nogovoj poeziji prepoznaćemo glas Desanke Maksimović", istakao je Božović.

Ja znam ko sam

Rajko Petrov Nogo je na nagradi zahvalio besedom "Ja znam ko sam" za čiji je naslov uzeo stih Desanke Maksimović.

"Svaki je nevoljnik u njenoj (Desankinoj) poeziji mogao da nađe utehu, a svaki stradalnik branioca. Ne imajući drugoga poroda do pesama svi koji srpski i slovenski zbore bili su joj deca, rod rođeni", rekao je Nogo.

Beogradski pesnik je potom govorio nekoliko svojih pesama, a današnjoj svečanosti u Brankovini prisustvovao je i episkop kanadski Georgije sa sveštenstvom i monaštvom Valjevske eparhije Srpske pravoslavne crkve.

U umetničkom programu učestvovali su recitatori Valjevske gimnazije i učenici Muzičke škole "Živorad Grbić".

Pesničku nagradu "Desanka Maksimović" do sada su dobili Ljubomir Simović (1994), Stevan Raičković (1995), Miodrag Pavlović (1996), Tanasije Mladenović (1997), Matija Bećković (1998), Milovan Danojlić (1999) i Branislav Petrović (2000).

Nagrada je uručena i Borislavu Radoviću (2001), Slobodanu Rakitiću (2002), Radmili Lazić (2003), Milosavu Tešiću (2004), dok je 2005. godine Novica Tadić odbio da primi nagradu.

Pre Noga nagradu su dobili i Alek Vukadinović (2006), Slobodan Zubanović (2007) i Miroslav Maksimović (2008).

broj komentara 0 pošalji komentar