"JoakimFest" šesti put u Kragujevcu

Počinje peti festival profesionalnih pozorišta Srbije "JoakimFest", na kome će do 15. maja u takmičarskom delu nastupiti sedam pozorišta iz zemlje. U Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu u programu će učestvovati dva teatra iz inostranstva.

Šesti festival pozorišnih predstava po tekstovima domaćih autora "JoakimFest" počinje u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu i trajaće do 15. maja.

Selektor šestog "JoakimFesta", teatrolog iz Beograda Dragana Bošković, odabrala je osam pozorišnih predstava za takmičarski program.

Festival će biti otvoren izvođenjem predstave "Brod za lutke" Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, koju je režirala Ana Tomović po tekstu Milene Marković.

Za festivalske nagrade takmičiće se i "Atelje 212" iz Beograda, koji će izvesti predstavu "Terapija", u režiji Gorana Markovića, i Narodno pozorište Republike Srpske iz Banjaluke, koje će izvesti predstavu "Narodni poslanik", u režiji Nikole Pejakovića.

Ansambl Knjaževsko-srpskog teatra izvešće predstavu "Gospođa ministarka" u režiji Jovana Grujića, a Kraljevačko pozorište predstaviće se komadom "Putujuće pozorište Šopalović" reditelja Nebojše Dugalića.

Ansambl Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda izvešće predstavu "Švabica", a u konkurenciji za festivalske nagrade je i predstava "Derviš i smrt" reditelja Egona Savina, u produkciji beogradskog Narodnog pozorišta.

Na ovogodišnjem "JoakimFestu" nastupiće i "Zvezdara teatar" iz Beograda s predstavom Dušana Kovačevića "Generalna proba samoubistva".

Predstava po tekstu Nikolaja Gogolja "Dnevnik jednog ludaka" Knjaževsko-srpskog teatra biće izvedena u čast nagrađenih prilikom svečanog zatvaranja festivala 15. maja.

O festivalskim nagradama odlučivaće tročlani žiri, čiji su članovi rediteljka Đurđa Tešić iz Beograda, kostimograf iz Užica Snežana Kovačević i dramski pisac iz Valjeva Dušan Spasojević.

Na šestom "JoakimFestu" biće dodeljena Joakimova nagrada za najbolju predstavu, režiju, tekst ili adaptaciju, glumu, scenografiju, kostim i originalnu muziku, Joakimova specijalna nagrada i nagrada publike.

broj komentara 0 pošalji komentar