Partnerstvo u kulturi

Može li kultura kod nas da opstane bez pomoći države, pitanje je o kome se, na inicijativu Fondacije Beogradske filharmonije, razgovaralo na prvoj konferenciji o saradnji privatnog i državnog sektora u finansiranju kulture.

Trodnevna konferencija na temu "Saradnja privatnog i državnog sektora u finansiranju kulture", otvorena je u Sali Beogradske filhramonije.

Preduzetni duh Ivana Tasovca, direktora Beogradske filharmonije i novi Upravni odbor ove kuće odlučili su da razmotre pitanje finansiranja kulture u čemu im je podršku pružila američka ambasada u Beogradu omogućivši dolazak Larija Tamburija, direktora Pitsburškog simfonijskog orkestra i jednog od vodećih svetskih eksperata na polju angažovanja privatnog sektora.

Konferenciju je otvorila Meri Vorlik, ambasadorka SAD u Beogradu ističući veliko divljenje i poštovanje prema Beogradskoj filharmoniji, ali i privatnu filantropiju kao jedini model za opstanak ovakvih institucija. O tome je govorio i Lari Tamburi.

"Razvijanje odnosa između pojedinaca i korporacija je ključ za vođenje američkog orkestra. Mi imamo sjajnu saradnju sa mnogim korporacijama, bankama koje sponzorišu naša gostovanja, tu je Ju Es Stil, kao i razne fondacije", rekao je Lari Tamburi. 

Pored predstavnika resornih ministarstava, grada Beograda i vodećih srpskih kompanija i medija, o ovom pitanju je govorila i ministarka finansija Diana Dragutinović.

"Kada govorimo o partnerstvu, moram da kažem da jako volim tu reč zato što u ovom slučaju partnerstvo znači da je suma mnogo više od zbira njenih sabiraka", rekla je Dragutinović.

"Mislim da je jedna od vrlo važnih stvari šta je to što motiviše privatni sektor da bude prisutan u kulturi. To je filantropija, zadužbinarstvo, što je kod nas bilo popularno u 19. veku i do Drugog svetskog rata", navodi predsednik Upravnog odbora Beogradske filharmonije Srđan Šaper.

Uz veliki potencijal ovakva partnerstva nose i određene fiskalne rizike, pa moraju postojati jasni, efikasni planovi, kao i povećana svest lokalne zajednice o društvenim vrednostima.

broj komentara 0 pošalji komentar