Otvoren Salon arhitekture

U Muzeju primenjene umetnosti otvoren 31. Salon arhitekture. Gran pri Biljani Cvejić i Milanu Dimitrijeviću. Na Salonu i radovi mladih arhitekata i studenata.

Gran pri 31. Salona arhitekture, koji je otvoren u Muzeju primenjene umetnost, dodeljen je Biljani Cvejić i Milanu Dimitrijeviću i njihovom autorskom timu za projekat beogradskog hotela "Townhouse 27".

Moto ovogodišnjeg salona je "Održivost pragmatični optimizam". Priznanja u kategoriji "Arhitektura" dobili su Jovan Sarić i Ružica Sarić za stambeno poslovni objekat u zoni Rozino 2 u Budvi, Goran Vojvodić i koautori za upravnu zgradu "Porše" u Beogradu i Slobodan Danko Selinkić za arhitekturu postavke u Muzeju 25. maj na 49. oktobarskom salonu.

Ivana Kovačević i Ana Veljković za projekat "Studio" u Beogradu, studio "Remiks" čije su arhitekte Maja Vidaković Marko Basarovski i Mihajlo Jurić, za "Supermarket" koncept radnju, dobitnici su priznanja u kategoriji "Enterijer".

Maša Bratuši, Džon Rujan i Lav Bratuši osvojili su priznanje kategorije "Gosti Salona - delo u inostranstvu", za enterijer koji se odlikuje odmerenom i delikatnom upotrebom boje, svedenošću forme i duhovitim detaljima, a Urbanističkom zavodu Beograda pripalo je priznanje u kategoriji "Publikacije".

Žirijem je predsedavao Bratislav Gaković (Velika Britanija), a članovi su bili prošlogodišnji dobitnik Gran prija Zoran Abadić, Tanja Damljanović (SAD), Stanko Gaković (SAD) i Sanjin Grbić.

Obrazloženje žirija za pobednički projekat je da su se autori sa delikatnošću posvetili već postojećem objektu suočavajući se sa balastom preduslova i prepreka, zadatih kako fizičkim gabaritom zatečenog korpusa tako i širim arhitektonsko-urbanističkim kontekstom lokacije.

U funkcionalnom i oblikovnom smislu, na inovativan, skladan i stilski transportovan način remodelovan je objekat stvarajući značajan doprinos vizuelnom identitetu gradskog jezgra, objasnili su oni.

Autori su u svom projektantskom postupku jasno stavili do znanja da je reč o dogradnji, ali nedvosmisleno postavljajući liniju između starog i novog, pri čemu su uspostavili autentičan dijalog sa nasleđenim arhitektonskim slojem međuratnog perioda, navodi se u obrazloženju. Gaković je istakao da su radovi povedeni trendom dobri, ali da ima i onih koji su posebni, koji imaju svoj integritet i to je ono što ih je zanimalo i dodao je da ove godine nisu dodelili nagradu za projekat.

Radovi mladih arhitekata

Arhitektonski radovi koji su selekcionisani za izlaganje na Salonu, od 180 pristiglih na konkurs, a izabrano je manje od 100, predstavljaju oazu solidne arhitekture u ogromnom moru graditeljskog haosa novoizgrađenih ili poluizgrađenih kuća u "turbo" stilu i postojećih oronulih gradskih struktura, istakla je kustos izložbe Ljiljana Miletić-Abramović u tekstu kataloga.

Kao i svake godine, na Salonu su prikazani i radovi mladih arhitekata i studenata arhitekture u kategoriji konkursnih i studentskih radova.

U okviru pratećeg programa organizovane su dve studentske izložbe. Postavkom "Buđenje" predstavljen je projekat oživljavanja priobalja Dunava i Ratnog ostrva koji su radili studenti Fakulteta primenjenih umetnosti.

Druga je izložba rezultat istraživačkog rada u okviru studentskih radionica na predmetu Konstruktivni sistemi i prostorne strukture Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Salon arhitekture trajaće do 30. aprila.

broj komentara 0 pošalji komentar