Preminula pevačica Mara Janković

Mara Janković, članica Vokalnog kvarteta Predraga Ivanovića i jedna od najcenjenijih pop i džez pevačica na prostorima bivše Jugoslavije, umrla je u Beogradu u 84. godini.

Jedna od najcenjenijih pop i džez pevačica na prostorima bivše Jugoslavije Mara Janković preminula je u Beogradu u 84. godini.

Rođena 8. marta 1926. godine u Zemunu, Mara Janković je od 50-ih godina prošlog veka pevala u vokalnoj grupi Predraga Ivanovića.

"Po mom mišljenju, bila je prva džez pevačica u SFRJ, i već 1946. godine je nastupala u Ljubljani sa dirigentom Bojanom Adamičem, koji je pisao aranžmane za nju", izjavio je Ivanović za agenciju Beta.

Ivanović je rekao da je Mara Janković počela sa njim da sarađuje od 1952. godine, i da je u Vokalnom kvartetu ostala do njegovog raspada 1974. godine.

Ta grupa je, između ostalog, ostala upamćena po izvođenju pesama "Devojko mala" i "Pod sjajem zvezda" u filmu "Ljubav i moda", iz 1960. godine.

Mara Janković je nastupala i solistički, održavši veliki broj koncerata sa Velikim džez orkestrom Radio Beograda, pod dirigentskom palicom Vojislava Bubiše Simića.

"Imala je zlatan glas. Divio sam se njenom akcentu srpskog jezika", rekao je Ivanović. "Bila je dobar radnik i drug. Ceo život je bila vesela i raspoložena, vesela i kad je plakala, a plakala je samo u seti. Svi smo je voleli", rekao je Ivanović.

Mara Janković se iz muzičkog života povukla 1975. godine. Preminula je u nedelju u Beogradu, a biće sahranjena u četvrtak, 12. marta u 14.30 časova na beogradskom Novom groblju.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 15. maj 2009, 14:31) - anonymous [neregistrovani]

Searching for Predrag Ivanovic

Does anyone know how I can get in touch with Predrag Ivanovic? I am trying to find sheet music of his vocal arrangements.

Empress812@aol.com

(utorak, 10. mar 2009, 22:48) - Čedomir Petrović [neregistrovani]

Sa velikim poštovanjem i dubokim naklonom

Odrastao sam uz nešto najkvalitetnije što smo imali u našoj muzici. Svoju decu sam vaspitavao uz ¨Kvartet Predraga Ivanovića¨. Dugo nepriznati u svom gradu i zemlji. Tek kada su fascinirali neke druge u našoj okolini i Evropu ovi ovde popuštaju. Odavno je otišao Bata Senić. Otišla je prelepa Aleksandra Ivanović. Danas vidim nema više ni sjajne Mare Janković. Ostao je gospodin Predrag Ivanović. Njegova truba i pesma ¨Pod sjajem zvezda ove noći¨. Kada god bude bilo zvezdanog neba biće i njih. A može biti i oblaka i kiše ... svejedno. Ja ću ih slušati do god mene bude bilo.