Sedamdeseti rođendan "Politikinog zabavnika"

Kultni nedeljnik koji je "mnogima odškrinuo vrata u neke zanimljive svetove" proslavom u Konaku knjeginje Ljubice obeležio sedamdeset godina izlaženja. Presednik Boris Tadić istakao da "Zabavnik" treba ugraditi "u temelj obrazovanja nacije". Povodom jubileja lista PTT Srbija predstavila poštansku marku "Politikinog Zabavnika".

"Politikin zabavnik je list koji je od osnivanja učio decu da čitaju i pišu, da budu znatiželjni i otvarao im prozore u mnoge oblasti", rekao je glavni i odgovorni urednik lista Zefirino Grasi na proslavi 70 godina "Zabavnika".

Ovaj nedeljnik je "mnogima odškrinuo vrata u neke zanimljive svetove i naučio ih da neobične stvari traže u običnim stvarima". Uvek je nastojao da ne naruši "crvenu liniju" ravnoteže "u čarobnoj formuli" koncepcije koja glasi "malo zabave, malo pouke", rekao je Grasi.

Svečanosti u Konaku knjeginje Ljubice prisustvovao je predsednik Srbije Boris Tadić. U prigodnom govoru, Tadić je istakao da je uz taj nedeljnik odrastao i da ga treba ugraditi "u temelj obrazovanja nacije".

"Zabavnik je sve generacije posle Drugog svetskog rata činio ozbiljnijim. Uz njega sam učio da čitam i pišem", rekao je Tadić i dodao: "Da li smo ga dovoljno promovisali među današnjom decom?"

Predsednik Tadić je ocenio da "nema kulture bez stripa", podsetivši da je "Zabavnik" ovu umetnost promovisao još u doba između dva svetska rata, donoseći pored ostalog radove velikih autora kao što je Andrija Maurović.

Dikan

Na proslavi je promovisana poštanska marka "Politikinog Zabavnika" koju će "PTT Srbije", zajedno sa prigodno dizajniranom kovertom, pustiti u redovan saobraćaj sutra, na dan rođenja ovog nedeljnika.

Marka i koverat nose motive iz stripa "Dikan" Laze Sredanovića koji je svojevremeno izlazio u "Zabavniku", a za dizajn se pobrinuo Jakša Vlahović. Vrednost marke u unutrašnjem saobraćaju je 22 dinara.

Direktor "PTT Srbije" Goran Ćirić poklonio je Borisu Tadiću uramljenu naslovnu stranu prvog broja "Politikinog zabavnika" koji je izašao 28. februara 1939. godina.

U početku je štampan u obliku dnevnih novina, a izlazio je dvaput nedeljno, utorkom i petkom. Drugi svetski rat prekinuo je izdavanje časopisa.

"Zabavnik" nastavlja da izlazi 1952. a 1968. godine menja izgled i od novinskog dobija format časopisa. Strip se je novom Zabavniku izlazio u sredini, umesto u kajiševima.

Najuspešnije razdoblje "Zabavnika" su sedamdesete godina prošlog veka. List je tada imao tiraž od oko trista hiljada primeraka, štampao se ćitrilicom i latinicom i imao izdanje i na slovenačkom jeziku.

Početkom 1993. godine Politika je na naslovnoj strani objavila naslov: "Sankcije proterale Paju, Mikija i ostale Diznijeve junake." Uvođenjem sankcija Diznijevi junaci prestali su da izlaze u svim Politikinim izdanjima. Paja Patak koji prodaje novine, zaštitni znak Zabavnika, koji se od nastanka nalazi u gornjem desnom uglu časopisa, bio je obojen u crno. Nakon prestanka rata i sankcija Pajin lik je ponovo vraćen.

Dve hiljade šeste godine "Politikin Zabavnik" je proglašen "superbrendom" Srbije.

broj komentara 5 pošalji komentar
(nedelja, 08. mar 2009, 20:50) - anonymous [neregistrovani]

Promocija Zabavnika

Mozda bi po pitanju promocije Zabavnika po skolama moglo da pomogne ministarstvo kulture!

(nedelja, 08. mar 2009, 20:48) - anonymous [neregistrovani]

Kupujte Zabavnik

Kupujte Zabavnik, necete zbog toga biti siromasniji, naprotiv bicete bogatiji!

(subota, 07. mar 2009, 19:59) - anonymous [neregistrovani]

Promocija Zabavnika

Zabavnik treba promovisati po skolama! Deca bi se zabavila ali i saznala i naucila mnogo toga novog jer je sadrzaj zabavnika zaista raznolik
i kako pise na naslovnoj strani: za sve od 7 do 107 godina.

(subota, 07. mar 2009, 10:45) - anonymous [neregistrovani]

Како помоћи?

Па ево. купујмо нашој деци Ѕабавни и лист ће преживети.
Срећно.

(petak, 06. mar 2009, 22:03) - anonymous [neregistrovani]

Pomozimo da Zabavnik prezivi

Apelovao bih na javnost da pomogne Zabavniku. Iako relativno dobro posluje, on prezivljava teske dane, deleci sudbinu manje
uspesnih magazina Politike. Plate stalno zaposlenih nisu najredovnije a honorarcima, bez kojih Zabavnik tesko moze da opstane neisplacuju se honorari mesecima (5). Ne dozvolite da Zabavnik, o kome je povodom njegovog jubileja i sam predsednik Tadic rekao sve najbolje, posle 70 godina prestane da raduje hiljade njegovih poklonoika sirom Srbije.