Preminuo osnivač FEST-a Milutin Čolić

Preminuo filmski kritičar i publicista Milutin Čolić, osnivač međunarodnog filmskog festivala FEST i dugogodišnji kritičar lista "Politika". Sahrana je u sredu na Novom groblju u Beogradu.

Milutin Čolić, osnivač međunarodnog filmskog festivala Fest, i dugogodišnji kritičar lista "Politika", preminuo je u Beogradu, u 90 godini.

Rođen je 1919. godine u Potočanju kod Užica gde je završio gimnaziju. Prava i jugoslovensku književnost studirao je u Beogradu, a u vreme Drugog svetskog rata osnovao je kulturno-umetničku grupu "Užičkog partizanskog odreda".

Okupacione nemačke snage internirale su ga u koncentracioni logor u Norveškoj gde je ostao do 1945. godine.

U posleratnoj Jugoslaviji postavljen je za upravnika novoosnovanog Narodnog pozorišta u Užicu, ali već 1949. godine prelazi u Beograd, radi u listovima "Glas" i "20. oktobar", a od 1952. postaje član redakcije "Politike", kojoj je ostao veran do kraja karijere.

Počeo je da piše još u gimnazijskim danima, u početku pozorišnu i književnu, a zatim intenzivno i u dugom kontinuitetu filmsku kritiku. Njegovi tekstovi su nekoliko decenija negovali ukus najšireg kruga publike.

Objavio je više knjiga iz oblasti filma i dobio niz društvenih i stručnih priznanja.

Bio je jedan od prvih saradnika filmskog festivala u Puli i festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu, jedan od osnivača glumačkog festivala u Nišu i drugih manifestacija.

Godine 1971. osnovao je Fest i doneo dah velikog sveta u Beograd, u kojem se upravo održava 37. izdanje tog festivala.

Milutin Čolić biće sahranjen 25. februara u 12 časova na Novom groblju u Beogradu, u Aleji zaslužnih građana, rekao je direktor Direkcije FEST-a Miloš Paramentić.

Komemoracija povodom smrti Milutina Čolića biće održana 24. februara u podne, u prostorijama dnevnog lista "Politika".

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 23. feb 2009, 14:26)
anonymous [neregistrovani]

Da,slava mu!

Stvarno je bio veliki filmski kriticar i novinar!

(ponedeljak, 23. feb 2009, 10:33)
M. Paunovic, Pancevo [neregistrovani]

Gospodin i intelektualac

Slava ovom istaknutom novinaru i publicisti, legendi Politike, pravom gospodinu i intelektualcu.