Preminula akademik Ljubica Cuca Sokić

Slikarka, profesor i akademik Cuca Sokić, preminula je u 95. godini. Njeni portreti, pejzaži i slike figura, dela opisivana kao "intimistička", ostaviće snažan pečat u srpskoj istoriji umetnosti.

Akademski slikar Ljubica Sokić, rođena je u Bitolju. Umetničku školu u Beogradu upisala je 1930. godine. Slikarstvo je studirala u Beogradu i Parizu.

Od 1936. godine  do 1939. boravila je u Francuskoj gde je prvi put izlagala sa grupom umetnika u Pariskoj galeriji. Posle povratka u Beograd, počinje samostalno da izlaže.

Bila je jedan od osnivača grupe "Desetorica" 1940. godine.

Osim slikarstvom, bavila se i ilustracijama knjiga i časopisa i izradom skica za filmove.

Bila je redovan profesor na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu od 1948. godine do 1972.

Dopisni član Srpske Akademije nauka i umetnosti postala je 1968. godine a 1978. godine i redovni član.

Njeno slikarstvo opisuje se kao "intimističko". U početku je slikala mrtve prirode, pejzaže, figure i portrete.

Kasnije je težila ka uprošćavanju formi, geometrizaciji i umerenoj apstrakciji. Povremeno je koristila tehnike kolaža i eksperimentalnih materijala.

Datum i mesto sahrane Ljubice Sokić, biće naknadno objavljeni.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 10. jan 2009, 06:35)
porodica Lubarda [neregistrovani]

Umrla Cuca

Sa neizmjernom tugom u nasim srcima smo procitali tuznu vijest da Cuce nema vise medju zivima. Ali, znacajne licnosti kao i veliki umjetnici nikad ne umiru ,oni vijecno traju u svojim delima i nasem secanju. Pripremajuci jubilej 100 godina od rodjenja Petra Lubarde sjecanja i kazivanja velike umjetnice, prijatelja kuce Lubardi ce ostati za nas vijecna uspopmena a za istoricare umjetnosti znacajna arhivska gradja. Susreti sa Cucom za nas su neizbrisiva uspomena na neponovljivu licnost koja je sa svojom obdarenoscu plijenila i nadahnjivala ljudska bica. Neka joj je vjecna slava i hvala.