Izložba slika Save Stojkova u Zrenjaninu

U zrenjaninskom Narodnom muzeju otvorena izložba slika najpoznatijeg umetnika srpske likovne naive Save Stojkova. Pre dve godine Međunarodni biografski centar u Kembridžu svrstao ga je među stotinu najznačajnijih svetskih slikara.

Sava Stojkov, iako u 84. godini, i dalje neumorno stvara: svakog dana provede desetak sati ispred štafelaja, a njegov opus od blizu dvadeset pet hiljada slika svedoči o tome.

"Slikarski pesnik ravnice", prema nepodeljenoj oceni likovne kritike, najbolji umetnik srpske naive, Stojkov je sam napravio izbor dela za izložbu u zrenjaninskom Narodnom muzeju.

Ipak, zbog bolesti nije mogao da prisustvuje otvaranju izložbe, ali je poslao poruku da njegove slike "svakako govore više nego što bi on rečima rekao".

Stojkov je slikar Vojvodine, ravnice, dalekog horizonta, njiva, salaša i ljudi koji tu žive. Njegovi ravničarski pejzaži odišu mirom i spokojstvom.

Nekada su oni pratnja portretima postavljenom u prvi plan, i tada njihova idiličnost predstavlja kontrast realističnim, neulepšanim likovima koji nose sve tragove i bore koje na čoveku ostavlja život na selu.

Pesnik ravnice

Iako je ravnica trajna inspiracija Save Stojkova, i najčešći motiv njegovih dela, ovaj umetnik je poznat kao izuzetan portretista i uvršten je među stotinu najznačajnijih svetskih slikara.      

"Slike Save Stojkova deo su bajkovitih prikaza koje često u sećanju nosimo o ravnici. Vojvođani ove slike doživljavaju kao povratak u detinjstvo. Poigravajući se svetlom, izuzetnom preciznošću i osećajem za detalje, manirom starih holandskih majstora, on stvara pitoreskne, meke i karakteristične slike koje iako sa primesama fotorealističnog pobuđuju maštu posmatrača", rekao je Zlatko Milićević, saradnik Save Stojkova na otvaranju izložbe.  

Sava Stojkov ističe da je, uz uspesima ispunjenu karijeru, dobio i veliki broj plagijatora. Kao zanimljivost navodi da su mu u jednoj privatnoj galeriji ponudili da kupi sliku sa potpisom, za koju su tvrdili da je originalni Stojkov. Tek kada se predstavio, slika je povučena iz prodaje.

Bajkoviti svet severne Bačke

Sava Stojkov je čovek koji nema nijedan neraščišćeni račun za sobom i svetom, pisao je akademik Slobodan Selenić. "Sava ga razume ne postavljajući pitanja. Pitanja postavljaju oni koji ne znaju odgovore. Sava Stojkov, ličnost iz bajke, slika bajkoviti svet severne Bačke. Sava je čarobnjak iz Sombora, udahnjuje sopstveni, nepokolebljivi spokoj".

O njegovim pejzažima akademik Dejan Medaković je pisao: "Iako Stojkov mahom slika seoski svet, na njegovim platnima nema ni traga oporosti, nema nasilja prema prirodi, nema bilo kakve socijalne napetosti, već je sve čežnjivo predodređeno postizanju više harmonije. Tražeći sebe, Sava Stojkov je postigao da prirodu portretiše sa onom istom iskrenošću koja je nekad, u 17. veku, preobrazila slikarstvo holandskih pejzaža".

U ovoj nesvakidašnjoj izložbi posetioci Narodnog muzeja u Zrenjaninu moći će da uživaju do kraja godine.

broj komentara 0 pošalji komentar