Dan Narodnog pozorišta

Svečanim skupom i dodelom godišnjih nagrada obeležen Dan Narodnog pozorišta u Beogradu. U okviru proslave remijera opere "Hasanaginica".

Dan Narodnog pozorišta - 22. novembar, svečano je obeležen na velikoj sceni nacionalnog teatra dodelom godišnjih nagrada za umetničke i radne rezultate, koje je pred mnogobrojnim gostima uručio direktor Narodnog pozorišta Božidar Đurović.

Nagradu "Raša Plaović", za najbolju ulogu ostvarenu na beogradskim scenama u prošloj sezoni, dobio je Nikola Ristanovski za lik Ahmeda Nurudina u predstavi "Derviš i smrt" Meše Selimovića.

Predsednica žirija Ana Tasić rekla je da je Ristanovski, u oblikovanju lika Nurudina, sasvim svedenim, a vrlo jasnim i izražajnim glumačkim sredstvima uspeo da izrazi duboke i složene drame ljudskog postojanja.

"Ristanovski je reljefno psihološki iscrtao lik Nurudina, majstorski otelotvorujući duboke, univerzalne antropološke dileme, nesigurnosti i sumnje, večne i neiskorenjene muke duha i tela", rekla je predsednica žirija.

Godišnja nagrada Narodnog pozorišta za najbolju predstavu dodeljena je Egonu Savinu za režiju predstave "Derviš i smrt".

Egon Savin, koji trenutno nije u Beogradu, poslao je pismo u kome se zahvaljuje na nagradi: "Pozorište jeste najlepše, mesto na kojem možete provesti život, ono je sklonište i utočište za ljude koji su različiti, ali i prilika da slavimo vrlinu i rugamo se zlu", poručuje reditelj.

U okviru obeležavanja godišnjice Narodnog pozorišta, na velikoj sceni večeras je premijerno izvedena opera "Hasanaginica", delo savremenog kompozitora Rastislava Kambaskovića, pod dirigentskom palicom Mladena Jagušta, u režiji Ivane Dragutinović.

Kambasković je "Hasanaginicu" komponovao po tekstu akademika Ljubomira Simovića.

Prva predstava nacionalnog teatra - "Đurađ Branković"

Narodno pozorište u Beogradu osnovano je 1868. godine, kada je cela Srbija imala manje stanovnika, nego sada Beograd, tek nešto preko milion i 200 hiljada. Glavni grad imao je oko 25.000 stanovnika i 3.444 kuća.

Gradić na razmeđi istoka i zapada, Beograd je imao te godne Veliku školu sa tri fakulteta, jednu punu i jednu nepotpunu gimnaziju, Realku, Višu žensku školu, Srpsko učeno društvo, Narodnu biblioteku, Narodni muzej, Narodnu čitaonicu, Prvo pevačko društvo, Državnu štampariju...

Prvi pokušaji da glavni grad Kneževine Srbije dobije stalni profesionalni teatar datiraju još iz četrdesetih godina 19. veka, a konačno 1868. osnovano je Narodno pozorište. 

Prva predstava, "Đurađ Branković" Karolja Obernjaka, održana je 22. novembra 1868. u gostionici "Kod engleske kraljice", koja je sledećih godinu dana bila privremeni dom nacionalnog profesionalnog pozorišta.

broj komentara 0 pošalji komentar