"Miloš Crnjanski" za Dejana Stojiljkovića

Dejan Stojiljković za svoj debitantski roman "Konstantinovo raskršće", dobitnik je Nagrade "Miloš Crnjanski" za 2009. godinu. Odluka žirija jednoglasna.

Nagrada "Miloš Crnjanski" za 2009. godinu pripala je Dejanu Stojiljkoviću za njegov debitantski roman "Konstantinovo raskršće", saopštio je danas izdavač ovog dela, beogradska "Laguna".

Žiri koji su činili Milo Lompar, Dimitrije Tasić i Radivoje Mikić doneo je odluku jednoglasno.

Nagrada Crnjanskog dodeljuje se dvogodišnje, počev od 1981. godine, i to za prvu objavljenu knjigu u svim oblastima u kojima se ogledao Crnjanski - roman, pripovetka, poezija, drama, esej, putopis, memoari.

Među dobitnicima ove nagrade, koja se dodeljuje za delo od izuzetne vrednosti, nalaze se Borislav Pekić, Dušan Kovačević, Zoran Živković, Radoslav Petković, Borislav Mihajlović Mihiz, Aleksandar Gatalica, Dragan Velikić, Miroslav Tešić, Judita Salgo, Miloš Velikić i Milena Marković.

Nagrada se sastoji od novčanog iznosa od 2.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, Povelje i bronzane medalje sa likom Crnjanskog.

Roman inspirisan legendom o balkanskoj relikviji

Radnja nagrađenog Stojiljkovićevog romana događa se u Nišu pred kraj Drugog svetskog rata, dok okupiranu Srbiju razdire građanski rat između partizana i četnika.

Oficir Hajnrih Kan došao je u Niš u potrazi za lokacijom na kojoj se krije tajna velikog rimskog imperatora Konstantina - mač za kojim žudi Adolf Hitler, kako bi zadobio neograničenu moć.

Misiju krvožednog esesovca ometaju zagonetni četnički major Nemanja Lukić i komandant odbrane grada, bavarski plemić Oto fon Fen. Dok po Nišu padaju savezničke bombe, nižu se stravična ubistva za koja se šapatom vezuje reč "vampir".

Roman je inspirisan legendom prema kojoj su klinovi kojima je Isus Hristos bio prikovan za krst nestali nakon njegovog vaskrsenja. Jedan je umetnut u krunu, drugi stavljen na vrh koplja, dok je treći pretopljen u sečivo mača.

Onaj ko bude imao u posedu te tri stvari zavladaće svetom, a prema istoj legendi, treća sveta relikvija nalazi se na Balkanu, na jugu zemlje koju potresa građanski rat, u gradu Nišu gde je rođen Konstantin Veliki.

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 30. okt 2009, 09:38) - anonymous [neregistrovani]

cestitke autoru

Bila bih ponosna da nosim nagradu sa imenom Crnjanskog.
Knjigu nisam procitala i ne mogu da komentarisem, ali verujem da je dobra.

(četvrtak, 29. okt 2009, 20:43) - anonymous [neregistrovani]

Dobar

Pročitah knjigu i svima je preporučujem

(četvrtak, 29. okt 2009, 17:16) - anonymous [neregistrovani]

:)

procitaj pa saznaj!

(sreda, 28. okt 2009, 20:47) - anonymous [neregistrovani]

deja-vu?

Zvuci prilicno "Den Braunovski".