Završena Smederevska pesnička jesen

Na upravo završenom 40. međunarodnom festivalu "Smederevska pesnička jesen" dodeljene nagrade u nekoliko kategorija.

Od 19. do 23. oktobra Smederevo je bilo domaćin međunarodnom festivalu poezije "Smederevska pesnička jesen". Festival je bio podeljen u nekoliko kategorija, nagrade su dodeljene i odštampane knjige svih nagrađenih pesnika. 

Prve festivalske večeri publici se predstavio dobitnik nagrade "Zmaj Ognjeni Vuk" za pesničko stvaralaštvo pisano na srpskom jeziku i ćirilicom, Veroljub Vukašinović, nagrađen za knjigu "Vrtlar".

"Smederevski Orfej" je nagrada koja se dodeljuje mladim smederevskim autorima, a čast da ponese ovu nagradu pripala je Mariji Aleksić.

Laureat ovogodišnje nagrade "Zlatni ključ Smedereva" je poljska pesnikinja Eva Lipska. Ona je nagrađivana i najprestižnijim poljskim i svetskim književnim nagradama, a njene pesme prevedene su na tridesetak jezika. Zlatni ključ se dodeljuje za životno delo pesnicima iz celog sveta.

"Povodom nagrade koju dobijam, u Srbiji je objavljena moja četvrta knjiga. Nagrada mi predstavlja zadovoljstvo i čast", izjavila je pesnikinja.

Eva Lipska, osim poezije kojoj je posvetila ceo svoj vek, piše i drame, kao i tekstove za rok grupe.

Pesničkom stvaralaštvu namenjenom deci posvećena je posebna pažnja i na 40. Smederevskoj jeseni, tako da je i nagrada primerena. Nagradu u toj kategoriji "Zlatni ključić"  dobio je pesnik Krstivoje Ilić.

"Deca su, u stvari, najozbiljniji i najosetljiviji ljudi i više se za decu ne mogu pisati lagarije. Svaka čast čika Jovi, koji nas je uveo u igru sa decom i Dušku Radoviću, ali danas se sa decom mora razgovarati na način koji mi jedva možemo da dokučimo. Tako ja uspevam da pišem za decu", naglašava Ilić.

Osim pesničkih večeri i kazivanja stihova, u programu festivala bile su i posete školama i ustanovama. Međunarodni festival poezije "Smederevska pesnička jesen" štamapao je i knjige svih nagrađenih pesnika.

broj komentara 0 pošalji komentar