Zašto nam je pozorište potrebno?

U poruci povodom svetskog Dana pozorišta i pitanje: "Da li nam je potrebno pozorište? Postavlja ga na hiljade profesionalaca razočaranih u teatar i milioni ljudi koji su ga se zasitili, a moskovski reditelj Anatolij Vasiljev, koji je osmislio ovogodišnju poruku, postavlja još jedno pitanje: "Zašto nam je pozorište potrebno?"

Scena je beznačajna u poređenju sa trgovima gradova i državama gde se odigravaju prave tragedije stvarnog života, piše, pored ostalog, u ovogodišnjoj poruci, prevedenoj na 20 jezika, koja se čita večeras u svim pozorištima širom sveta.

"Ovako dirljiva, duboka, bazična, arhetipska poruka o suštini pozorišta i o njegovoj potrebi u odnosu na zahtev vremena koje je grozno, moramo da verujemo da pozorište može i hoće da spasi svet. Dobro pozorište zapravo pali svetlo koje istorijske okolnosti gase pred ljudskom dušom, za ljudsko postojanje, za pravu našu suštinu - upalite svetlo", kaže rediteljka Jelena Bogavac.

Glumac Svetozar Cvetković oduvek je živeo u iluziji da pozorište može da promeni sistem društvo, ljude. Priznaje da je to u dobroj meri utopistička iluzija.

"Ali ta vera koju mi možemo da imamo kada stanemo na scenu, i da možemo da promenimo nešto u nečijem životu makar za jedan trenutak i to je nešto što već samo po sebi postoji kao angažovani teatar", kaže glumac Svetozar Cvetković .

Na Svetski dan pozorišta, a na inicijativu Fondacije Ružica Sokić, u centru Beograda otkrivena je spomen-ploča na kući u kojoj je velika glumica provela veći deo života.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 01. apr 2016, 20:51)
Тек толико: [neregistrovani]

Позориште је потребно...

глумцима!