Spomen-ploča Ružici Sokić

U ulici u kojoj je živela glimica Ružica Sokić, otkrivena je spomen-ploča.

Na inicijativu Fondacije Ružica Sokić na Svetski dan pozorišta zamenik gradonačelnika grada Beograda Andreja Mladenović i glumica Rada Đuričin otkrili su spomen-ploču na kući u Krunskoj u Beogradu gde je Ružica Sokić, velika srpska glumica, provela veći deo svog života. Umrla je krajem 2013. u Beogradu.

Matična pozorišna kuća Ružice Sokić bila je "Atelje 212" ali je je najveće uspehe ostvarila u glavnim ulogama pevačice u filmu "Kad budem mrtav i beo" Živojina Pavlovića i prostodušne uličarke u filmu "Žuta", Vladimira Tadeja, za koju je u Puli nagrađena "Zlatnom arenom".

Prema rečima Andreje Mladenovića, veliko je zadovoljstvo da se danas, na Dan pozorišta, na kući u kojoj je živela proslavljena srpska glumica Ružica Sokić otkriva ploča sa njenim imenom.

"Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica je prihvatila inicijativu Fondacije Ružica Sokić da se na ovaj način obeleži mesto gde je ona živela, ovde u centru grada, na Vračaru, u Krunskoj 50. Mislim da je izuzetno važno da jedna ovakva ličnost koja je obeležila srpsko glumište, i u prošlom i u ovom veku, dobije svoju spomen-ploču. Očekujem da će se saradnja grada Beograda i Fondacije Ružica Sokić nastaviti i da je ovo samo početak", rekao je Mladenović.

Dodao je da je ova velika umetnica obeležila svoje vreme glumeći na filmu, televiziji, pozorištu i na radiju i da to može da bude primer mladim glumcima koji dolaze koliko je tu bilo velikog truda i angažovanja.

"Ovo je samo jedan skroman način da se odužimo Ružici Sokić na svemu što nam je ostavila, a s druge strane postoji veliki prostor da Grad Beograd nastavi da radi kako bi negovali njenu zaostavštinu i kako bi mladi koji dolaze mogli da se upoznaju sa njenim radom", rekao je zamenik gradonačelnika.

Glumica Rada Đuričin je ovom prilikom naglasila da se našoj velikoj glumici Beograd na ovaj način zahvaljuje za sve radosti koje je svojim raskošnim darom Beogradu darivala.

"Ne samo Beogradu, sa pozorištem u srcu Ružica je stizala i u kasabe i u palanke, u gradove i metropole, na male kamerne scene i pod svetla velikih pozornica. Njeno izuzetno glumačko umeće osvajalo je sve, i siromašne i neuke i bogate i upućene, a osvajaće i ubuduće njene blistave uloge koje su obeležene na filmskim trakama i televiziji i biće važne i podsticajne za one koji tek dolaze, koji će je tek gledati", rekla je Rada Đuričin, saopštila je Služba za informisanje Grada Beograda.

broj komentara 0 pošalji komentar