Jagodina, otvoreni 45. Dani komedije

Predstava "Rodoljupci" Jovana Sterije Popovića, režija Andraš Urban, u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda, otvorila je 45. Pozorišni festival najboljih komediografskih ostavrenja Srbije "Dane komedije" u Jagodini.

Festival, koji će trajati do 27.marta, održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine grada Jagodine, a otvorenim ga je proglašio umetnički direktor festivala Dobrica Milićević.

On je najavio ove godine izgradnju nove zgrade pozorišta u Jagodini. "Uskoro će biti raspisan tender", rekao je Milićević, pozdravljen burnim aplauzom publike koja je do poslednjeg mesta ispunila dvoranu Kulturnog centra.

Selektor festivala, profesor Ivana Vujić, za prestavu "Rodoljupci" kaže: "Pre više od 150 godina Jovan Sterija Popović, gradi ovu svoju tragikomediju sa željom da isceli, ali i da obrazuje srpski narod".

Evo nas danas, 210 godina od rođenja ovog istinskog rodoljuba, velikog pisca i srpskog prosvetitelja. Njegov komad "Rodopljupci" čini nam se kao da je pisan sada, rekla je Vujićeva.

"Ovo veselo pozorje otkriva nam našu tegobnu nepromenljivost i egoizma", kazala je Vujićeva novinarima i navela da je to "predstava oštrog rediteljskog postupka Andraša Urbana, skupne igre ansambla Narodnog pozorišta, velike energije, savremenog pristupa i razarajuće i isceljujuće istine".

Glumili su Predrag Ejdus, Slobodan Beštić, Anastasia Mandić, Suzana Lukić, Pavle Jerinić, Nela Mihailović, Hadži Nenad Maričić, Nikola Vujović, Branko Jerinići Bojan Krivokapić.

Početak "Dana komedije" najavile su fanfare i vatromet.

Sat vremena pre početka festivala u holu Kulturnog centra, otvorena je izložba "Putujuća pozorišta u Srbiji od druge polovine 19.veka do 1945. godine".

Izložbu je priredio Muzej pozorišne umetnosti Srbije.

Jagodinici i njihovi gosti do 27. marta, kada je i Međunarodni dana pozorišta, videće predstave iz Beograda, Šapca, Zrenjanina, Kragujevca i Užica, koja će se takmičiti za brojne nagrade, a festival će pratiti i veoma sadržajan prateći program.

Predstave će ocenjivati žiri: teatrolog Raško Jovanović, predsednik, glumica Branka Pujić i književnik Živorad Dorđević. Najbolja predstava po oceni žirija dobiće nagradu "Mija Aleksić", a po oceni publike "Miodrag Petrović - Čkalja" i statuetu "Jovanča Micić".

Nagrade su statuete ćurana i za najbolju glumu, režiju, scenografiju, kostimografiju, epizodnu ulogu...

Nagradu za životno delo, "zlatni ćuran", najveću nagradu festivala ove godine je dobio glumac Ivan Bekjarev.

U središte pratećeg programa, umetnički direktor festivala Dobrica Milićević stavlja međunarodni simpozijum pod nazivom "Komedija - naš savremenik" na kome će profesori Fakulteta dramskih umetnosti i dramski pisci iz regiona govoriti na temu "Komedija i komično i njihov uticaj na društvenu stvarnost zapadnog Balkana".

Simpozijum organizuju Ministarstvo kulture i informisanja, Laboratorija izvođačkih umetnosti Fakulteta dramskih umetnosti Beograd i Festival "Dani komedije".

Simpozijum je zakazan za 26. marta, a biće održan u amfiteatru Fakluteta pedagoških nauka u Jagodini, predsedavaće mu Ivana Vujić.

Sutra je na programu predstava "Odumiranje međeda" Branka Ćopića, režija Nemanja Ranković, u izvođenju Narodnog pozorišta Užice.

broj komentara 0 pošalji komentar