Raši Popovu uručena nagrada "Dositej Obradović"

Književniku, publicisti, glumcu i dugogodišnjem televizijskom novinaru Raši Popovu uručena je nagrada "Dositej Obradović" za životno delo za 2015. godinu.

Nagradu dodeljuje Zadužbina "Dositej Obradović", a jednoglasnu odluku je doneo žiri: Vojislav Jelić (predsednik), Slavko Gordić, Marko Nedić, Dragan Simeunović i Mirko Vasiljević.

U obrazloženju žirija, koje je pročitao dekan Filozofskog fakulteta prof. dr Vojislav Jelić navodi se da "pedagoški učinak stvaralačkog i medijskog dela i delovanja Raše Popova na Dositejevom tragu duhovnog oplemenjivanja mladih naraštaja na ukupnom srpskom duhovnom prostoru, uključujući staru i novu dijasporu, čini ga dostojnim Dositejeve nagrade za životno delo".

Nagradu je na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu uručio predsednik Upravnog odbora Zadužbine "Dositej Obradović" Radomir Putnik, a sastoji se od plakete sa likom Dositeja Obradovića, povelje i novčanog iznosa.

Putnik je ovom prilikom rekao da ima "neodoljivi osećaj da sam Dositej Obradović doživljava laureata kao svog učenika dostojnog ovog priznanja koji je istovremeno i učitelj novih naraštaja".

Raša Popov, dosledan svom stilu nastupa, ispričao je nekoliko anegdota iz mladosti Dositeja rođenog u Čakovu koji je veoma blizu Rašinom rodnom Mokrinu.

Dositej se pre nego što se zamonašio nosio ime Dimitrije i prvo je bio šegrt u radionici vunenih prekrivača.

Popov je potom pročitao pesmu koju je napisao za ovu priliku i u njoj opisuje beg Dositeja iz rodnog Banata u Srem i manastir Hopovo.

Besedu posvećenu slavodobitniku održao je književnik Ljubivoje Ršumović, bliski prijatelj i kolega Popova, sa kojim je decenijama radio televizijske programe za decu.

Ogradivši se da ne može a da ne bude pristrasan kada je u pitanju Popov, Ršumović je rekao da je sa njim sarađivao na 165 nastavaka serijala " Fazoni i fore" a zajedno su snimili i 46 nastavaka "Šešira bez dna", i sve to vreme ga je doživljavao kao veliko dete.

"On je i danas osamdesetdvogodišnje dete, ali to nije u pežorativnom smislu, već znači da je svojim radom i životom dorastao tom dostojanstvu", istakao je Ršumović.

Posebno je posvetio pažnju dvema knjigama Raše Popova "Bajke za 21. vek" i " Opasne bajke", kao uzore kako treba pisati ovu vrstu štiva za decu.

U bogatom programnu, pred punim parterom Narodnog pozorišta nastupili su hor "Abrašević" sa dirigentom Ivankom Stojkov, Dečiji hor "Horislavci" pod umetničkim rukovodstvom Draška Jankovića, Gudački kvartet "Glasnici", učenici muzičke škole "Josip Slavenski", kao i Tanja Andrijić (sopran), Nikola Jevtić (bas bariton) i Dobrila Miljković (pijanistkinja).

Ovo priznanje su podržali Ministarstvo kulture i informisanja, Narodna banka Srbije i beogradsko Narodno pozorište. 

broj komentara 0 pošalji komentar