Dva veka od prvog izvođenja "Seviljskog berberina"

Rosinijevog "Seviljskog berberina" neki upoređuju sa "Bubom u uhu", po komičnom sadržaju ali i po dugovečnosti izvođenja. Tako je sinoćnjim izvođenjem u Narodnom pozorištu, obeleženo 200 godina od prvog izvođenja u Rimu u Teatru Arđentina pod naslovom "Almaviva ili Uzaludna predostrožnost". Šta je tajna čuvene priče o Figaru za koju je gledalište uvek popunjeno.

U celosti "Seviljski berberin" je prvi put izveden u Narodnom pozorištu 1921. godine. Od tada je stalno na repertoaru. Nove postavke bile su 1941. i 1945. godine. Za Bredu Kalef, 1961. godine kada su određeni mladi pevači a dirigovao Angel Šurev, bila je to prva premijera.

"Kada je došla premijera, Krsta Krstić se razboleo i u predstavu je uskočio doajen Stanoje Janković koji je bio fantastičan. Ali kuriozitet te predstave je bio najveći što ju je režirao Bojan Stupica", navodi Breda Kalef koja je tumačila ulogu Marceline.

Dvestota godina popularnog "Seviljca" obeležava se, po podacima "Asocijacije Evropa", u mnogim operskim kućama.

"Neka pozorišta, naravno, obeležavaju jubilej. Čak nacionalne televizije prave priloge o tome. Prenose se predstave čitave ili se snimaju prilozi o tome kako se priprema predstava. Neki pripremaju premijere", kaže operska rediteljka Ivana Dragutinović.

"To je jedna ležerna muzika, ovako duhovita, sa divnim arijama i veoma je prihvatljiva. Što bi se reklo, preporučuje se za nekog ko prvi put dođe u operu da baš sluša Seviljskog Berberina", ističe Breda Kalef.

Priča Bomaršea, o Figaru, koji je sposoban da reši sve služeći se i lukavstvima, i posle dva vek, sveža je i aktuelna.

broj komentara 0 pošalji komentar