Izložba o Pupinu produžena do kraja juna

Postavku "Pupin – od fizičke do duhovne realnosti" do sada je videlo više od 20.000 posetilaca i više od 150 školskih grupa.

Istorijski muzej Srbije je, zbog velikog interesovanja javnosti, produžio trajanje izložbe "Pupin - od fizičke do duhovne realnosti".

Zainteresovani posetioci, koji su u proteklom periodu propustili da vide nesvakidašnju interaktivnu postavku, do sada najobimniji presek života i dela Mihajla Idvorskog Pupina, mogu to da učine do kraja juna, najavio je muzej.

Istorijski muzej Srbije i ove godine će uzeti učešće u proslavi Dana državnosti i omogućiti individualnim posetiocima besplatan ulaz na aktuelne postavke na Trgu Nikole Pašića i u Konaku kneza Miloša na drugi dan Sretenja, 16. februara, kao i 23. februara, povodom Dana Istorijskog muzeja Srbije.

Postavku "Pupin – od fizičke do duhovne realnosti" do sada je videlo više od 20.000 posetilaca i više od 150 školskih grupa.

Izložba prikazuje zašto je FBI pratio Pupinov rad, sve o njegovim brojnim patentima, učešću u osnivanju NASA, odnosu sa predsednikom SAD Vudro Vilsonom, Nikolom Teslom, Albertom Ajnštajnom i drugim značajnim ličnostima tog vremena.

Muzej podseća da je izložba otvorena krajem septembra prošle godine, u godini kada je obeležen važan Pupinov jubilej – 100 godina od kada je slavni naučnik prijavio svojih sedam patenata koji predstavljaju rođenje oblasti telekomunikacija, ali i 80 godina od Pupinove smrti, zbog čega je Unesko 2015. proglasio godinom Mihajla Pupina.

Izložba opisuje i Pupinovo detinjstvo i obrazovni put, aktivnosti na polju nauke, pronalazaštva, profesorskog rada, osnivanja i unapređenja najvećih institucija nauke u Americi, njegove nacionalno-političke doprinose pre, tokom i posle Velikog rata, mnogobrojna dobročinstva, mecenski odnos prema umetnosti i književni rad ovenčan prestižnom Pulicerovom nagradom za autobiografsko delo "Od pašnjaka do naučenjaka".

Prvi put su izloženi dragocen poklon – Pupinova lična biblioteka i njegov najveći umetnički legat, pozajmljen za ovu izložbu iz Narodnog muzeja u Beogradu, koji obuhvata remek dela Paje Jovanovića, Uroša Predića, Konstantina Danila, Vlaha Bukovca i drugih.

Posebnost ove postavke je izlaganje i do sada nepoznatog arhivskog materijala, između ostalog, iz Arhiva Jugoslavije, grada Pančeva, Zavičajnog kompleksa u Idvoru, Narodnog muzeja u Beogadu, PTT muzeja, Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković", Biblioteke Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve, Zavoda za intelektualnu svojinu, Muzeja Vojvodine.

Ono što postavku čini jedinstvenim muzeološkim iskustvom za posetioce je upotreba najnovijih tehnologija.

Upotrebom mobilnog telefona ili tableta, sa preuzetom besplatnom aplikacijom "Pupin" ili samim prisustvom posetioca u prostoru, svaki segment izložbe postaje interaktivan, kako bi se audio-vizuelnim sadržajima dodatno približio i ilustrovao život i rad svetski poznatog pronalazača.

Tako se na primer, interaktivne AR naočare koriste prvi put u muzejskoj praksi.

Zahvaljujući autorima izložbe Aleksandri Ninković Tašić, dr Dušici Bojić i timu "Live View Studio" – pioniri u korišćenju AR tehnologije, ovako postavljena izložba na najbolji način predstavlja lik i delo velikog naučnika, kao i moderno lice i kreativne potencijale današnje Srbije, naglašavaju iz muzeja.

broj komentara 0 pošalji komentar